• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کوه ایس کمر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ایس‌کمر، کوه \ kūh-e īs-kamar\ یا اسبی‌کمر، اسپیدکمر، سپیدکمر، سفیدکمر، کوهی سنگی واقع در شمال منطقۀ اوسون.

[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این کوه با بلندی حدود ۲۰۰‘ ۳ متر از سطح دریا در °۵۱ و ´۲۵ طول ‌شرقی، و °۳۵ و ´۵۲ عرض ‌شمالی واقع است.
[ویرایش]

۲ - راه دسترسی به کوه



راه دسترسی به اسپیدکمر از میدان دربند آغاز می‌شود و در جهت شمال از ارتفاعات البرز صعود کرده، از سمت غرب ناحیۀ تاریخی پس‌قلعه عبور می‌کند و در جنوب منطقۀ اوسون به دوراهی اوسون می‌رسد. راه اسپیدکمر از دوراهی اوسون به سمت غرب منحرف می‌شود و قبل از رسیدن به آبشار سوتک به طرف شمال‌غرب امتداد می‌یابد و از نزدیکی هتل اوسون گذشته، به منطقۀ لش‌مُلک، و سپس مرکز اوسون وارد می‌شود و به سمت شمال ادامه می‌یابد. این راه پس از عبور از اوسون به ناحیۀ اوراز وارد می‌گردد و از آنجا به سمت شمال شرقی چرخیده، قبل از رسیدن به درۀ اُرس به سمت شمال غربی منحرف می‌شود و به گردنۀ اسپیدکمر و نهایتاً به کوه اسپیدکمر و جان‌پناه آن می‌رسد.
[ویرایش]

۳ - راه اسپیدکمر



راه اسپیدکمر در ادامۀ مسیر خود در جهت شمال غربی به کوههای هزارچم و ایستگاه شمارۀ ۷ تله‌کابین می‌رسد و در سمت غرب قلۀ توچال به خط‌الرأس ارتفاعات توچال ختم می‌شود. از این راه مسیر دیگری در نزدیکی آبشار سوتک جدا می‌شود که به سمت شمال غربی ادامه می‌یابد و طول درۀ گداهک را طی کرده، سپس به سمت شمال شرقی منحرف گشته، در گردنۀ اسپیدکمر به راه اول متصل می‌شود. طول مسیر اصلی این راه حدود ۱۲، و مسیر انحرافی آن حدود ۱۶ کمـ است.
[ویرایش]

۴ - ساخت جان‌پناه برای کوهنوردان در دامنۀ کوه



در دهۀ ۱۳۴۰ ش در دامنۀ کوه اسپیدکمر جان‌پناه مناسبی برای استقرار شبانۀ کوهنوردان ساخته شد. این جان‌پناه در طول مدت فعالیت خود دهها کوهنورد را از خطر مرگ نجات داده است.
[ویرایش]

۵ - مهم‌ترین دره‌ها، کوه‌ها و مناطق اطراف



نام مهم‌ترین دره‌ها، کوهها و مناطق اطراف اسپیدکمر شامل دیوارۀ سنگی اوسون و مزرعۀ اوراز در جنوب، درۀ گداهک و ایستگاه ۵ تله‌کابین در غرب، کوههای هزارچم در شمال، و درۀ فراخلا و درۀ اُرس در شرق است. گردنۀ اسپیدکمر در منتها‌الیه جنوب کوه اسپیدکمر قرار گرفته است و فقط کوهنوردان حرفه‌ای و باتجربه عبور از این مسیر را برای رسیدن به قلۀ توچال انتخاب می‌کنند.
[ویرایش]

۶ - نام‌های این کوه در گویش مردمان ساکن شمیران



ایس، اسبی، اسپید، سپید و سفید همه نامهایی‌اند که در گویش مردمان ساکن مناطق کوهستانی شمیران برای نامیدن کوههایی که دارای رنگ روشن نزدیک به سفیدند، به کار می‌رود.
[ویرایش]

۷ - منبع



پازوکی‌طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «ایس کمر، کوه» ص۲۴۹.    


رده‌های این صفحه : کوه ایس کمر | کوه های تهران




جعبه ابزار