• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کلوگان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلوگان \ kolūgān \ ، روستایی از توابع بخش رودبار قصران.

[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این روستا در °۵۱ و ´۳۳ طول شرقی، و °۳۵ و ´۵۲ عرض شمالی، در ارتفاع ۸۳۳‘۱متری از سطح دریا، در فاصلۀ ۳۰۰‘۱متری شمال روستای رودک واقع است.
[ویرایش]

۲ - قرارداشتن بخشی از روستا در دو طرف دره و مسیل



بخش عمدۀ روستای کلوگان در دو طرف و منتهاالیه جنوب دره و مسیلی واقع شده است که از شمال روستای امامه آغاز می‌شود و طول روستاهای امامۀ بالا و امامۀ پایین را طی می‌کند و در جنوب کلوگان به رودخانۀ جاجرود می‌پیوندد.
[ویرایش]

۳ - قرارداشتن بخشی از روستا در دامنۀ تپه‌تخت



بخش دیگر روستای کلوگان در دامنۀ جنوبی و شمالی تپه‌ای واقع است که در شمال روستای کلوگان قرار دارد و تپه‌تخت یا تپه‌سرک نامیده می‌شود. امروزه (۱۳۸۸ ش) یک دکل مخابراتی بر بالای این تپه نصب شده است. بخشی از دامنۀ شمالی تپه‌تخت یا تپه‌سرک به روستای حاجی‌آباد تعلق دارد و زمینها، مزارع و خانه‌های اهالی حاجی‌آباد در آنجا واقع است.
[ویرایش]

۴ - مقدس شمردن سنگی بزرگ در بالای تخت‌کوه توسط اهالی



در حدود ۳۰۰متری جنوب روستای کلوگان و در شرق مسیل رودخانۀ میان روستا تپه‌ای منفرد و نسبتاً بلند وجود دارد که اهالی آن را تخت‌کوه می‌نامند. در بالای این تپه چند اصله درخت سرو کوهی و شماری قطعۀ بزرگ و کوچک سنگهای کبودرنگ وجود دارد. در گذشته در این محل سنگی بزرگ وجود داشت و اهالی آن را مظهر امامزاده‌ای به نام محمدعلی می‌دانستند؛ از همین رو به آن اعتقاد داشتند و آن را زیارت می‌کردند. در ایام تاسوعا و عاشورا دسته‌های سینه‌زنی در آنجا گرد می‌آمدند و مراسم خود را برگزار می‌کردند. در سالهای پس از انقلاب اسلامی عده‌ای در طلب یافتن گنجهای خیالی آن سنگ را شکسته و خرد کردند. از آن پس اعتقاد اهالی نسبت به آن سست شد؛ اما هنوز عده‌ای همچنان به آن اعتقاد دارند.
[ویرایش]

۵ - میزان جمعیت



روستای کلوگان در تابستان حدود ۱۰۰، و در زمستان حدود ۳۰ خانوار جمعیت دارد.
[ویرایش]

۶ - نام‌خانوادگی اهالی بومی



نام خانوادگی اهالی بومی روستای کلوگان به ترتیب کثرت جمعیت سعیدا، عالی، الله‌دادی و قصرانی است.
[ویرایش]

۷ - شغل اهالی



بیشتر جوانهای روستای کلوگان به تهران مهاجرت کرده‌اند و به کار کفاشی اشتغال دارند. شماری از پیرمردان این روستا نیز که همچنان در محل ساکن‌اند، به باغداری، کارگری و مشاغل خدماتی مشغول‌اند. مهم‌ترین محصولات کشاورزی این روستا گیلاس و گردو ست.
[ویرایش]

۸ - منبع تأمین آب آشامیدنی



آب آشامیدنی روستای کلوگان از چشمه‌دشتک تأمین می‌گردد. این چشمه در میان مسیل آبریز روستای امامه قرار دارد و آب آن از ذخایر زیرزمینی کوه ورجین سرچشمه می‌گیرد. چشمۀ دیگری در جبهۀ شمال‌شرقی و مجاور محدودۀ روستا وجود دارد که چشمه‌پدر نامیده می‌شود و در گذشته آب روستا از آن برداشت می‌شد.
[ویرایش]

۹ - افراد برجسته و مشهور روستا



در میان بافت مرکزی روستای کلوگان خانه‌ای وجود دارد که گفته می‌شود متعلق به مهندس سیحون، از معماران برجستۀ تاریخ معاصر ایران است. اهالی روستا می‌گویند همسر استاد علی‌اکبر صنعتی، از هنرمندان و مجسمه‌سازان مشهور معاصر ایران، از اهالی کلوگان بوده است.
[ویرایش]

۱۰ - نبودن مدرسه در روستا



در این روستا به‌سبب شمار اندک دانش‌آموز مدرسه‌ای نیست.
[ویرایش]

۱۱ - بافت تاریخی روستا



بافت تاریخی روستای کلوگان در طی ۲-۳ دهۀ اخیر تخریب شده است و جز دو خانۀ متعلق به دورۀ پهلوی دوم، اثر تاریخی ـ فرهنگی دیگری در این روستا وجود ندارد.
[ویرایش]

۱۲ - منبع



پازوکی‌طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «کلوگان» ص۱۳۱۶.    



رده‌های این صفحه : روستاهای تهران | روستای کلوگان




جعبه ابزار