• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رسنان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



رسنان \ rasanān\ ، روستایی از توابع بخش لواسان شهرستان شمیران.

[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این روستا در °۵۱ و ´۴۵ طول شرقی، و °۳۵ و ´۴۸ عرض شمالی، در ارتفاع ۹۰۸‘۱متری از سطح دریا و در فاصلۀ ۶کیلومتری شرق رودخانۀ جاجرود(سد لتیان) و دوکیلومتری غرب روستای چهارباغ، در مجاورت و شمال جادۀ آسفالتۀ جاجرود به روستاهای شرق لواسان واقع است.
[ویرایش]

۲ - کوه‌های موجود در جنوب روستا



در جنوب روستای رسنان، کوههای آرا ی کوچک و آرای بزرگ واقع شده‌اند و جنوب غربی آن نیز «بیخ‌باغ» نامیده می‌شود.
[ویرایش]

۳ - قنات قدیم روستا



در شمالِ روستای چهارباغ، کوه سیک و درۀ تنگ‌کریم که محل مظهر قنات قدیم روستا ست، قرار دارد. این قنات هم‌اکنون نیز دایر است و بخشی از آب مصرفی روستا را تأمین می‌کند.
[ویرایش]

۴ - مناطق مختلف تنگ‌کریم



مناطق مختلف تنگ‌کریم دارای نامهای مختلف است که مهم‌ترین آنها به ترتیب از جنوب به شمال عبارت‌اند از: کُرسِمانه، تپۀ قُربِلو، تپۀ پاجوز، تپۀ نارون، پاتک‌درخت، پُرِنسُم، باغ مَلِک و تپه‌دری. در شرق روستای رسنان، تپۀ نسبتاً بلندی به ارتفاع حدود ۵۰ متر وجود دارد که شابستان نامیده می‌شود و در دامنۀ آن محلی است که به آن دولَت (دو قسمت) می‌گویند.
[ویرایش]

۵ - مناطق و مزارع



در دامنۀ شمالی کوه آراکوه که در جنوب روستا قرار دارد، مناطق و مزارعی واقع‌اند که به نامهای بندحمزه، درۀ عنبرچال و محل آسیاب خوانده می‌شوند. بنا به گفتۀ اهالی روستا، در آنجا تا اوایل دهۀ ۱۳۴۰ ش، آسیابی آبی وجود داشته است.
[ویرایش]

۶ - نام‌گذاری بخش‌های مختلف روستا



بخشهای مختلف روستا نیز در گذشته هر کدام نام مشخصی داشت، به عنوان مثال، شمال آن را که مجاور بنای امامزاده بود، دَم دکان و بالاتر را پشت کُهُل می‌نامیدند.
[ویرایش]

۷ - محله‌ها



روستا دارای ۴ محل به نامهای دزواره کوه، محلۀ محمدیان، محلۀ هادیان و محلۀ بخشیان بود. در محلۀ هادیان، یهودیانی ساکن بودند که رئیس آنها الیاس نام داشت و به همین سبب در گذشته به این محله الیاسیان نیز می‌گفتند.
[ویرایش]

۸ - آرامگاه امام‌زادگان



در مرکز روستای رسنان و در فاصلۀ ۲۰متری جنوب غربی بنای امامزاده طیب، صخره‌ای سنگی به مساحت حدود ۱۰۰ مـ۲ به صورت تپه وجود دارد که ارتفاع آن نسبت به زمینهای اطراف حداکثر ۱۰ متر بلندتر است. بنا به گفتۀ برخی از اهالی این روستا در گذشته در این محل بنای تاریخی مانند بنای امامزاده طیب وجود داشته که امروزه تخریب شده است. همچنین آنان معتقدند در دل این صخره آرامگاهی وجود دارد که محل دفن ۷ تن از دختران امام موسی بن جعفر (ع) یا امام رضا (ع) است، آنان از ترس دشمنان به اینجا پناه آورده بودند و پس از فوت در همین‌جا دفن شده‌اند و برخی از اهالی روستا در قسمتی از این تپۀ صخره‌ای که به نام تپه دزواره نیز شهرت دارد، به زیارت می‌پردازند.
[ویرایش]

۹ - بناهای تاریخی



روستای رسنان دارای بافت تاریخی زیبایی بود که امروزه به‌سبب ساخت‌وسازهای جدید، بخشهای زیادی از آن تخریب شده است. امروزه (۱۳۹۰ ش) نیز حداقل دو خانۀ تاریخی متعلق به دوران قاجار را در این روستا می‌توان دید که بخشهای زیادی از آنها تخریب شده و فقط سردر و درهای چوبی آن، با تزیینات گُل‌میخهای زیبا و کوبه‌های زنانه و مردانه باقی مانده‌اند.
در مرکز روستای رسنان، بنای امامزاده طیب که دارای بنایی به سبک برجهای آرامگاهی است، وجود دارد. دیرینگی این بنا حداقل به سدۀ ۷ ق باز می‌گردد و در مهر ماه ۱۳۸۲ با شمارۀ ۳۶۶‘۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است (نک‌ : ه‌ د، طیب، امامزاده).
[ویرایش]

۱۰ - جمعیت روستا



جمعیت روستای رسنان در تابستان ۲۵۰ خانوار، و در زمستان حدود ۷۰ خانوار است.
[ویرایش]

۱۱ - شغل اهالی در گذشته و امروزه



ساکنان این روستا در گذشته به کشاورزی و دامداری به خصوص کشت دیم اشتغال داشتند؛ اما امروزه تنها شماری از آنها به باغداری اشتغال دارند. محصول باغهای رسنان بیشتر گردو، گیلاس، سیب و جز آنها ست. بیشتر اهالی روستا در شهرهای مجاور، نظیر تهران و منطقۀ کمرد جاجرود به مشاغل فنی و خدماتی می‌پردازند و شماری نیز کارمند دولت‌اند.
[ویرایش]

۱۲ - نام خانوادگی بیشتر اهالی روستا



نام خانوادگی بیشتر اهالی روستای رسنان محمدیان، هادیان، دزواره‌ای و رشیدیان است و اغلب نیز دارای پسوند رسنانی‌اند.
[ویرایش]

۱۳ - تعداد شهدای جنگ عراق با ایران



اهالی روستای رسنان در جریان جنگ عراق با ایران، ۱۰ تن شهید تقدیم میهن اسلامی کرده‌اند که ۳ تن از آنان در گورستان کنار بنای امامزاده طیب و ۷ تن دیگر در گورستان بهشت زهرا ی تهران مدفون‌اند.
[ویرایش]

۱۴ - محل تأمین آب مصرفی



آب مصرفی روستا از یک رشته‌قنات و چند چشمۀ کوچک و بخشی نیز از آب رودخانه‌های فصلی محل تأمین می‌شود.
[ویرایش]

۱۵ - وضعیت اقتصادی اهالی



مردم روستای رسنان از وضعیت اقتصادی نسبتاً خوبی برخوردارند. بیشتر خانه‌های مردم نوساز، و در اطراف تپۀ صخره‌ای دزواره و در میان باغهای کنار روستا ساخته شده‌اند.
[ویرایش]

۱۶ - منبع



پازوکی طرودی، ناصر، دانشنامه تهران بزرگ، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، برگرفته از مقاله «رسنان»، صفحه۹۱۸.    







جعبه ابزار