• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

باغ‌ تنگه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



باغ‌تنگه bāq-tange ، تنگه‌ای در شمال شرقی روستای امامه بالا و متصل به آن. 
باغ تنگه
اطلاعات ‌کلی
نام‌رسمیباغ تنگه
عرض‌جغرافیایی ˚۳۵ و ´۵۴ تا ˚۳۵ و ´۵۷ عرض شمالی
طول‌جغرافیایی ˚۵۱ و ´۳۵ تا ˚۵۱ و ´۳۷ طول شرقی
استانتهران
آبادیامامه
مسیرتنگه‌ای در شمال شرقی روستای امامه بالا
مکانامامه
بلندیبلندی ۲۵۰‘۲ متر از سطح دریا


[ویرایش]

۱ - موقعیت مکانی



این تنگه در ابتدای راه امامه به روستای راحت‌آباد ــ در دامنۀ جنوب غربی کوه سای یا سیاه‌کوه ــ واقع است و در ابتدای دهانۀ آن بخشی از باغ‌های اهالی امامه قرار دارد.
این تنگه بین ˚۵۱ و ´۳۵ تا ˚۵۱ و ´۳۷ طول شرقی، و ˚۳۵ و ´۵۴ تا ˚۳۵ و ´۵۷ عرض شمالی و بلندی ۲۵۰‘۲ متر از سطح دریا، در مجاورت روستای امامه و با طول حدود ۴۰۰‘ ۳ متر در منتهاالیه شمال شرقی در مجاورت قلۀ پیرزن‌کلوم(کلون) جای دارد.
[ویرایش]

۲ - آب‌ریز تنگه



آب‌ریزِ این تنگه دو شاخه است که از شمال شرقی و شمال ‌غربی به سمت جنوب جریان دارند و در پایان با پیوستن به یکدیگر در سمت جنوب قلعۀ امامه و در فاصلۀ ۷۰۰ متری شمال روستای امامه، رودخانۀ امامه را که یکی از شاخه‌های فرعی رودخانه جاجرود است، تشکیل می‌دهند. این رودخانه که آب زیادی ندارد و عموماً در تابستان آب آن می‌خشکد، در مجاورت روستـاهای کلوگان و کمرخانی در کنار جادۀ لشکرک ـ اوشان به جاجرود می‌ریزد.
[ویرایش]

۳ - سرچشمه شاخه شمال شرقی



سرچشمه‌های اولیۀ شاخۀ شمال شرقی آب باغ‌تنگه از غرب کوه و قلۀ پیرزن‌کلوم با ارتفاع ۸۴۲‘ ۳ متر از سطح دریا آغاز می‌شود، سپس آب چشمه‌های لاره و لارتنگه و چشمه‌پلک واقع در شمال غربی قلۀ مهرچال با ارتفاع ۹۱۲‘ ۳ متر به آن می‌پیوندد و پس از طی حدود ۶ کمـ ، از سمت شرق قلعۀ امامه می‌گذرد و در جنوب قلعه به شاخۀ شمال غربی می‌رسد.
[ویرایش]

۴ - سرچشمه شاخه شمال غربی



شاخۀ شمال غربی آب باغ‌تنگه از شاخۀ شمال شرقی کم‌آب‌تر و کوتاه‌تر است. سرچشمۀ آب شاخۀ شمال غربی از دامنۀ جنوبی کوه هم‌هن آغاز می‌شود و پس از عبور از مراتع و مناطق اسپی‌خاص و اسپیدچال، از سمت غرب قلعۀ امامه عبور می‌کند و در جنوب آن به شاخۀ دیگر متصل می‌شود. بخشی از آب باغ‌تنگه در جنوب قلعۀ امامه وارد منبعی می‌شود که برای تأمین آب آشامیدنی امامه احداث شده است و از آن‌جا به‌ وسیلۀ لوله به روستا منتقل می‌گردد. باقی‌ماندۀ آب این تنگه برای آبیاری باغ‌های وسیع گیلاس روستاهای امامۀ بالا و امامۀ پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد و تنها سرریز فصلی آن و یا جریان سیلاب‌های مقطعی در رودخانۀ امامه جاری می‌شود و به رودخانۀ جاجرود می‌ریزد.
[ویرایش]

۵ - وضعیت طول مسیر باغ تنگه



طول مسیر باغ‌تنگه از ابتدا تا انتها دارای چشمه‌های متعدد کوچک، بزرگ، مراتع و چراگاه‌های نسبتاً خوب است و هرچه به سمت شمال ادامه می‌یابد، بر کیفیت آن افزوده می‌شود. آب‌ریز سمت شمال کوه‌هایی که سرچشمه‌های آب باغ‌تنگه از آن‌ها جاری می‌شود، در روستاهای زایگان و آبنیک به رودخانه زایگان می‌ریزد و به سمت غرب جاری شده، در فشم به رودخانۀ جاجرود می‌پیوندد.
[ویرایش]

۶ - منبع



پازوکی طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «باغ تنگه»، ص۴۹۳.    


رده‌های این صفحه : باغ های تهران




جعبه ابزار