• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کوه سی چال

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سی‌چال، کوه kūh-e sī-čāl ، کوهی در شمال بخش رودبار قصران، شهرستان شمیران.

[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



کوه سی‌چال در نوار مرزی شهرستان شمیران و استان البرز (کرج)، در فاصلۀ حدود ۰۰۰‘۵ متری جنوب گردنۀ دیزین و در غرب روستای جیرود، در °۵۱ و ´۲۵ طول شرقی، و °۳۶ و ´۱ عرض شمالی واقع است و بلندترین قلۀ آن به نام قلۀ سی‌چال با ۷۱۹‘ ۳ متر ارتفاع، از قله‌های اصلی رشته‌کوههای البرز میانی به شمار می‌رود.
[ویرایش]

۲ - محل سرازیرشدن آبریزهای کوه



آبریز شمال این کوه به رودخانۀ دربندسر، آبریز شرق آن به تنگۀ هملون، آبریز جنوب آن به درۀ آهنگرک میگون و درۀ ده‌تنگۀ روستای آهار، و آبریز غرب آن به روستاهای درازمیان، کلارود، گشنادر، کشگون و کسیل کرج جاری است و در پایان به رودخانۀ کرج می‌ریزد.
[ویرایش]

۳ - دارای پوششی از برف و ذخیرۀ آبی زیاد



کوه سی‌چال دارای محدوده‌ای وسیع و دره‌هایی متعدد است و با توجه به ارتفاع نسبتاً بلندی که دارد، در بیشتر روزهای سال دارای پوششی از برف و ذخیرۀ آبی زیاد است، به گونه‌ای که بیش از ۱۵۰ چشمه که بیشتر آنها در غرب آن قرار دارند، از آن سرچشمه می‌گیرند.
[ویرایش]

۴ - دارای پوشش گیاهی انبوه و متنوع



مراتع این کوه دارای پوشش گیاهی انبوه و متنوعی است و انواع گیاهان دارویی، صنعتی و خوراکی را در آن به‌وفور می‌توان یافت.
[ویرایش]

۵ - مناطق و کوه‌های اطراف



یال شمالی کوه سی‌چال تا گردنۀ دیزین امتداد دارد و یال جنوبی آن در امتداد جنوب به کوه الله‌بند منتهی می‌شود. پس از کوه الله‌بند، گردنۀ زرگاه و سپس قلعه‌دختر یا قلعۀ دزدبند و بعد از آن به ترتیب گردنۀ آهاربشم، کوه آهاربشم، گردنۀ گلکلیه، کوه هومند قزقونچال و منطقۀ شاه‌نشین در غرب قلۀ سرتوچال قرار دارند که همگی مرز شهرستان شمیران و استان البرز (کرج) را تشکیل می‌دهند.
[ویرایش]

۶ - جزء بااهمیت‌ترین نقاط منطقۀ حفاظت‌شده حیات‌وحش البرز مرکزی



مناطق و قله‌های یادشده بخشهایی از منطقۀ حفاظت‌شدۀ حیات‌وحش البرز مرکزی را تشکیل می‌دهند. محدودۀ وسیع کوه سی‌چال از بااهمیت‌ترین نقاط منطقۀ حفاظت‌شده به شمار می‌رود.
[ویرایش]

۷ - مسیرهای صعود به قلۀ سی‌چال



قله‌های یادشده که در امتداد یکدیگر از شمال به جنوب قرار گرفته‌اند، یکی از مسیرهای اصلی کوهنوردان حرفه‌ای را تشکیل می‌دهد. صعود به قلۀ سی‌چال از ۴ مسیر اصلی صورت می‌گیرد: مسیر اول از طریق دربندسر؛ مسیر دوم از طریق دیزین و پیست اسکی دیزین؛ مسیر سوم از طریق خط‌الرأس قلعه‌دختر در درۀ آهار به شهرستانک؛ مسیر چهارم از طریق درۀ ده‌تنگه و یال غربی قلۀ آهنگرک.
[ویرایش]

۸ - منبع



پازوکی‌طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «سی چال، کوه» ص۱۰۲۹.    


رده‌های این صفحه : کوه سی چال | کوه های تهران




جعبه ابزار