• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کوه بره چر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بره‌چر، کوه \ kūh-e barre-čar\ ، کوهی در منتها‌الیه شمال غربی شهرستان شمیران، در فاصلۀ ۵۰۰‘۱متری جنوب گردنۀ دیزین.

[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این کوه با بلندی ۳۴۰‘۲ متر از سطح دریا، در°۵۱ و ´۲۵ و ´´۵۳ طول شرقی، و°۳۶ و ´۲ و ´´۲۵ عرض شمالی، در فاصلۀ حدود ۰۰۰‘۲متری سمت غرب پیست اسکی دربندسر و در منتهاالیه جنوب غربی دره‌ای که رودخانۀ دربند‌سر در آن از غرب به شرق جریان دارد، واقع است.
[ویرایش]

۲ - نام مراتع مهم کوه



مراتع مهم کوه بره‌چر عبارت‌اند از: پره، قل‌قل چشمه، سیانو، محمودچال و بره‌چر.
[ویرایش]

۳ - سبب نام‌گذاری «بره‌چر»



بره‌چر به سبب ارتفاع نسبتاً بلندش، تا اواخر بهار پوشیده از برف است. هرچند دامنه‌های آن به‌خصوص دامنۀ شمالی آن دارای شیب نسبتاً تند و بهمن‌خیز است، اما سینه‌کش اطراف، به ویژه در مناطق نزدیک به قله دارای پوشش خاکی مناسب و شیب کند است و برای چرای دام بسیار مناسب است. هم‌زمان با آب شدن برف سطوح جانبی این کوه، و رویش گیاهان متنوع در اواخر بهار، دامداران منطقه و عشایر کوچنده بره‌ها را از میشها جدا کرده و به چوپان مخصوص می‌سپارند تا آنها را به دور از مادر بچراند. دامداران برای رعایت حال بره‌های تازه از مادر جداشده، بهترین چراگاههایی را که دارای علف تازه، شیب ملایم، خاک نرم و محیط سالم است، در نظر می‌گیرند. کوه بره‌چر از زمانهای بسیار دور با توجه به دارا بودن شرایط مناسب، به این نام خوانده می‌شود.
عموماً دامداران باتجربه در مناطق مختلف مراتعی با ویژگیهای کوه بره‌چر را شناسایی، و هنگام جدا کردن بره‌ها از مادرشان آنها را برای مدت ۲۰ تا ۳۰ روز در آنجا نگهداری می‌کنند و به‌تدریج به مناطق دیگر می‌برند. «بره» به بچۀ میش (گوسفند) می‌گویند و «چر» مترادف کلمۀ چرا یا چریدن و چرانیدن است.
[ویرایش]

۴ - وجود چشمه‌های دائمی متعدد



کوه بره‌چر دارای چشمه‌های دائمی متعددی است که آب آنها یکی از سرچشمه‌های اصلی و اولیۀ رودخانۀ جاجرود را تشکیل می‌دهد.
[ویرایش]

۵ - منبع



پازوکی‌طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «بره چر، کوه» ص۵۳۰.    


رده‌های این صفحه : کوه بره چر | کوه های تهران




جعبه ابزار