• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

چشمه اسپی او

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اسپی‌او، چشمه češme-ye espī-ow ، چشمه‌ای واقع در فاصلۀ تقریبی ۹ کیلومتری شمال فرحزاد
چشمه اسپی او
مشخصات مکان
نامچشمه اسپی او
کشور ایران
استان تهران
موقعیت فرحزاد
مختصات جغرافیایی
ارتفاع ۹۵۰‘۲ متر
طول جغرافیایی °۵۱ و ´۲۰ و ´´۳۰ طول شرقی
عرض جغرافیایی°۳۵ و ´۵۱ و ´´۵۵ عرض شمالی


[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این چشمه در انتهای مسیر دره‌ای که رودخانۀ فصلی فرحزاد از آنجا سرچشمه می‌گیرد، و در فاصلۀ ۸۰۰ متری شرق مزرعه‌ای که به یونجه‌زار شهرت دارد، از زمین می‌جوشد. اسپی‌او با °۵۱ و ´۲۰ و ´´۳۰ طول شرقی، و °۳۵ و ´۵۱ و ´´۵۵ عرض شمالی، و ارتفاع متوسط ۹۵۰‘۲ متر از سطح دریا، در دامنۀ جنوبی کوه بلندی جریان دارد که در دامنۀ شمالی آن امامزاده داوود واقع است.
[ویرایش]

۲ - آب چشمه



چشمۀ اسپی‌او دارای آبی دائمی است که از شمال به جنوب و سپس شرق به غرب جریان می‌یابد و پس از پیوستن به آب چند چشمۀ دیگر، اراضی یونجه‌زار را آبیاری می‌کند و به سمت جنوب ادامه می‌یابد.
[ویرایش]

۳ - دلیل نام‌گذاری چشمه



  1. اِسپی یا اِسبی در گویش محلی به معنی سفید و واژۀ «اُو» به معنی آب است و این دو کلمه روی هم به معنی آب سفید یا سفیدآب می‌تواند باشد؛
  2. اَسبی به معنی اسب و اُو به معنی آب، و روی هم به معنی آب اسب، یعنی چشمه‌ای است که اسب از آن آب می‌نوشد. نزد اهالی منطقه این هر دو وجه کاربرد دارد و مالکان اراضی یونجه‌زار این نام را در هر دو معنی به کار می‌برند.

[ویرایش]

۴ - اطراف چشمه



در سمت شرق چشمۀ اسپی‌ او کوه‌های مرتفع دو شاخ در شمال و کوه کارا یا کازا جای دارد. خط‌الرأس این کوه‌ها در جهت شمال و جنوب، مرز شهرستان‌های تهران و شمیران را تعیین می‌کند. آب‌های دامنه‌های شرقی کوه‌های یادشده به سمت شرق و سپس جنوب جریان می‌یابند و رودخانه درکه را تشکیل می‌دهند. آب چشمه‌های دامنه‌های غربی کوه‌های یادشده نیز به سمت غرب، و سپس جنوب جریان می‌یابد و به رودخانه فرحزاد می‌ریزد.
برف‌های این کوه‌ها از ذخایر آبی منطقه به شمار می‌روند و حوضۀ آبخیز رودخانۀ فرحزاد که چشمۀ اسپی‌او نیز در آن قرار دارد، به سبب فراوانی آب و وجود دست‌کم ۹ چشمۀ دائمی دارای مراتع سرسبز و پوشش گیاهی انبوه است. در حد فاصل میان فرحزاد مزارع یونجه‌زار، و در مجاورت رودخانۀ فرحزاد راه باریکی وجود دارد که ارتباط زمینی این دو نقطه را برقرار می‌کند. این مسیر از مداخلۀ مردم تهران مصون نمانده است، چنان‌که مسیر رودخانۀ فرحزاد از مناطق بسیار آلوده و غیربهداشتی به شمار می‌آید.
[ویرایش]

۵ - منبع



پازوکی طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «چشمه اسپی او»، ص۱۱۹.    


رده‌های این صفحه : چشمه های تهران




جعبه ابزار