دره خشکه لار
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
خشکهلار، دره darre-ye xoške-lār ، یا لار کوچک، درهای واقع در غرب
رودخانۀ سد لار.
[ویرایش]
این دره تقـریباً در جهت شمال غربی ـ جنوب شرقی کشیده شده، و شیب آن به سمت رودخانۀ لار است. درۀ خشکهلار از شمال غربی به حدفاصل
کوههای کاسونک،
پیرزنکلوم و
مهرچال، و از جنوب شرقی به مسیل و رودخانۀ سد لار ختم میگردد.
[ویرایش]
طول مسیر دره در حدود ۱۱ کمـ و اختلاف ارتفاع دو نقطۀ آغازین و پایانی آن در حدود ۶۵۰ متر است.
[ویرایش]
از ویژگیهای مهم و بارز این دره فاصلۀ عرضی بسیار زیاد میان دو یال سمت چپ و راست آن است. درۀ خشکهلار در قسمت پایین و جنوبشرقی خود پهن، و در ناحیۀ بالا و شمال غربی باریک، و در بعضی مناطق صخرهای است.
[ویرایش]
کوههای معروف و بلند البرز میانی چون کاسونک، پیرزنکلوم، مهرچال،
آتشکوه،
ریزان،
پرسون،
کافرراه و
مرغسر از جهات مختلف این دره را احاطه کردهاند و آب حاصل از ذوب برفهای این قلهها از بخشهای مختلف به این دره سرازیر میشود. افزون بر این آبها از سمت چپ درۀ خشکهلار از جانب شرق به غرب، آبهای حدود ۹ درۀ اصلی، و از سمت راست آن آبهای ۶ درۀ دیگر به این دره سرازیر میشود و آنرا پرآبتر میسازد.
[ویرایش]
به این دره لار کوچک نیز گفته میشود.
[ویرایش]
راه ورود به این دره از طریق دشت لار است و البته بهسبب طولانی بودن این دره و همچنین واقع بودن آن در میان کوههای معروف البرز مرکزی کوهنوردان از دیگر مناطق نیز میتوانند با راهپیمایی طولانی به بخشهای مختلفی از این دره دسترسی یابند و از آن به سوی دشت لار و سد لار ادامۀ مسیر دهند.
[ویرایش]
راهپیمایی و پیمایش در این دره به شرط آگاهی از مسیرها جذاب و آسان است و مسیرهای پیمایش در این دره به قدری زیاد است که نمیتوان از آنان نام برد. مدت زمان پیمایش در این دره بسته به توان و مسیر انتخابی کوهنوردان متغیر است؛ اما پیمودن کوتاهترین مسیر در این دره دستکم به ۶ تا ۷ ساعت زمان نیاز است.
[ویرایش]
از طریق این دره میتوان به کوههای میانی البرز مرکزی چون کاسونک، شیورکش، پیرزنکلوم، مهرچال، آتشکوه، ریزان، پرسون و همچنین به راحتی به مناطق
دشت هویج،
دشت گرچال و
دشت لار دسترسی یافت.
[ویرایش]
•
یاسینی، مجید، دانشنامه تهران بزرگ، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، برگرفته از مقاله «خشکه لار، دره»، صفحه۸۱۵.