• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تپه کل آباد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کل‌آبد (عابد)، تپه tappe-ye kal-ābed ، تپه‌ای باستانی واقع در ۵۰۰‘۱متری جنوب شرقی روستای راحت‌آباد و در فاصلۀ ۵۵۰ متری ضلع جنوب شرقی تپه باستانی سوزرگران، در ارتفاع ۳۲۵‘۲متری از سطح دریا. 
تپه کل آباد
مشخصات مکان
نامتپه کل آباد
کشور ایران
استان تهران
موقعیت در ۵۰۰‘۱متری جنوب شرقی روستای راحت‌آباد
وضعیتدر مهر ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده
شمارهبا شمارۀ ۳۸۷‘۱۰
مختصات جغرافیایی
ارتفاع ۳۲۵‘۲متر
وسعت طول آن ۳۵ متر، و عرض آن حدود ۲۰ متر


[ویرایش]

۱ - مناطق اطراف تپه



در جبهۀ شرقی تپۀ باستانی کل‌آبد دره‌ای واقع است که از شمال به جنوب امتداد دارد و اهالی آن را به نام‌های ماهیدر یا تنگه میرز علی (میرزا علی) می‌خوانند. در جبهۀ جنوب شرقی این تپۀ باستانی دره‌ای دیگر وجود دارد که تنگه پشت‌ ایگه نامیده می‌شود.
[ویرایش]

۲ - ظاهر تپه



تپۀ باستانی کل‌آبد تپه‌ای مدور و کله‌قندی‌شکل است که از زمین‌های اطراف حدود ۲۳ متر بلندتر، و به‌راحتی قابل دسترسی است. طول این تپه از شمال به جنوب حدود ۳۵ متر، و عرض آن حدود ۲۰ متر است.
[ویرایش]

۳ - آثار سطح تپه



در سطح تپه، آثار حداقل ۸ گودال حفاری غیرمجاز مشاهده می‌شود که در بدنۀ ۳ گودال، آثار و بقایای معماری دیده می‌شود. آثار معماری موجود با مصالح سنگ‌های کف رودخانه‌ای، سنگ لاشه و ملاط گل و در برخی موارد با ملات گچ و گل احداث شده‌اند. در بدنۀ بیشتر گودال‌ها، لایه‌های باستانی متعدد همراه با قطعات سفال، خاکستر، بقایای اسکلت انسانی، استخوان‌های حیوانی و یک مورد تنور دیده شده است.
در جبهۀ غربی تپه، آثار حفاری غیرمجازی دیده می‌شود که به سمت شمال شرقی، به طول بیش از ۴ متر ادامه یافته، و به رغم عمق نسبتاً زیاد آن به شالودۀ اصلی تپه برخورد نکرده است. در بدنۀ دیوارِ حاصل از این حفاری، لایه‌های فرهنگ استقراری به‌خوبی مشخص است و در عمق آن انبوهی از خاکستر، بدنۀ یک تنور و صدها قطعه سفال دیده می‌شود.
در لابه‌لای خاک و خاکسترِ حاصل از حفاری، قطعات فراوانی از سفال‌های متعلق به ظروف بزرگ و خشن و کوچک و ظریف دیده می‌شود که همگی حکایت از غنای فرهنگی و تداوم زندگی در این مکان می‌نماید. عمده سفال‌های پراکنده در سطح و اطراف تپۀ باستانی کل‌آبد از نوع خاکستری، نخودی، قرمز با نقوش هندسی و گیاهی نظیر شطرنجی، زیگزاگ، موجی و داغ‌دار است. با توجه به انواع سفال‌های مشاهده‌شده در این تپه و نوع خمیر، نحوۀ پخت و شیوۀ ساخت آن‌ها می‌توان قدمت تاریخی آن‌ها را به دوران پیش از اسلام نسبت داد.
[ویرایش]

۴ - دلیل نام‌گذاری تپه



در مورد سبب نام‌گذاری این تپه، برخی از معتمدان روستا می‌گویند: در سال‌های دور، پیرمردی وارسته در بالای این تپه زندگی می‌کرده که مورد احترام اهالی روستاهای اطراف بوده است و او را کل‌عابد (کربلایی عابد) می‌خوانده‌اند. پس از مرگ پیرمرد، آن تپه را به نام او تپۀ کل‌آبد نامیدند.
[ویرایش]

۵ - در فهرست آثار ملی



تپۀ باستانی کل‌آبد از آثار تاریخی ـ فرهنگی مهم منطقه است. این اثر در مهر ۱۳۸۲ با شمارۀ ۳۸۷‘۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، و مشمول قوانین حفاظتی گردیده است.
[ویرایش]

۶ - منبع



پازوکی طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «تپه کل آباد»، ص۱۳۰۸.    


رده‌های این صفحه : تپه های اطراف تهران




جعبه ابزار