• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تپه باستانی سوزرگران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سوزرگران، تپۀ باستانی tappe-ye bāstānī-ye sūzargarān ، تپه‌ای واقع در °۵۱ و ´۳۶ و ´´۵۳ طول شرقی، و °۳۵ و ´۵۳ و ´´۲۸ عرض شمالی، در ارتفاع ۳۴۵‘۲ متری از سطح دریا، و در فاصلۀ یک‌کیلومتری جنوب روستای راحت‌آباد
تپه باستانی سوزرگران
مشخصات مکان
نامتپه باستانی سوزرگران
کشور ایران
استان تهران
موقعیت فاصله یک‌کیلومتری جنوب روستای راحت‌آباد
وضعیتمهرماه ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید
شمارهبا شمارۀ ۳۸۶‘۱۰
مختصات جغرافیایی
عرض جغرافیایی °۳۵ و ´۵۳ و ´´۲۸ عرض شمالی
طول جغرافیایی °۵۱ و ´۳۶ و ´´۵۳ طول شرقی
ارتفاع۳۴۵‘۲ متری


[ویرایش]

۱ - بخش‌های تپه



تپۀ باستانی سوزرگران در واقع شامل دو تپه است که در امتداد شمال ـ جنوب یکدیگر قرار دارند.
[ویرایش]

۲ - تغییرات کاربرد تپه



نیمی از جبهۀ شرقی تپۀ شمالی با ماشین‌آلات راه‌سازی تسطیح، و تبدیل به باغ شده است، اما تپۀ جنوبی که به نظر می‌رسد دارای اهمیت کمتری باشد، سالم باقی مانده است.
[ویرایش]

۳ - قدمت هر بخش



با توجه به نمونه سفال‌های یافت‌شده از سطح و پیرامون تپۀ جنوبی، گمان می‌رود که قدمت آن از تپۀ شمالی بیشتر باشد؛ زیرا بیشتر سفال‌ها دست‌ساز، و دارای پخت ناقص هستند. بدین ترتیب، احتمال دارد که تپۀ جنوبی از هزارۀ ۲ ق‌م مسکونی بوده، اما ساکنان آن در هزارۀ ۱ ق‌م به نقطۀ شمالی‌تر، که همان تپۀ شمالی است، نقل مکان کرده‌اند.
[ویرایش]

۴ - آثار تاریخی بخش شمالی



در تپۀ شمالی آثار و شواهد پیشرفته‌تری وجود دارد که بخشی از آن‌ها در بدنۀ گودال‌های حفرشده توسط حفاران غیرمجاز قابل مشاهده است. قطعات سفال‌هایی که در تپۀ شمالی وجود دارد، بیشتر چرخ‌ساز، و شامل سفال‌های نخودی، قرمز و خاکستری رنگ، و حجم اندکی نیز از سفال‌های اوایل دوران اسلامی است. سفال‌های پیش از اسلام، نقوش هندسی، گیاهی، موجی، زیگزاگ و ساده دارند. همچنین لابه‌لای خاک‌های باغ واقع در جبهۀ شمالی تپۀ شمالی قطعات فراوان سفال‌هایی که بیشتر مربوط به خمره‌های بزرگ آذوقه‌اند و نیز قطعات استخوان‌های انسانی و حیوانی مشاهده شده است.
[ویرایش]

۵ - ساکنان تپه شمالی



ساکنان تپۀ شمالی احتمالاً در سده‌های نخستین اسلامی به نقطۀ شمالی‌تری که امروزه جایگاه روستای راحت‌آباد است، کوچیده‌اند. با توجه به مجموعۀ شواهد، مدارک و موادی که از سطح و پیرامون دو تپۀ جنوبی و شمالی سوزرگران و سطح زمین‌ها و باغات به دست آمده است، چنین برمی‌آید که این مجموعه از هزارۀ ۲ ق‌م تاکنون مسکونی بوده است. تپۀ باستانی سوزرگران در مهرماه ۱۳۸۲ با شمارۀ ۳۸۶‘۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
[ویرایش]

۶ - منبع



پازوکی طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «تپه باستانی سوزرگران»، ص۱۰۱۹.    


رده‌های این صفحه : تپه های اطراف تهران




جعبه ابزار