• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

باغ چال پشت بند

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



چال‌پشت‌بند، باغ bāq-e čāl-pošt-band ، باغی واقع در دره درکه، بر سر راه مسیر کوه‌پیمایی درکه به پلنگ‌چال، بعد از بند عبدالله
باغ چال پشت بند
دفتر
مشخصات مکان
نام باغ چال پشت بند
مالکعلی مفیدی
کشور ایران
استان تهران
مختصات جغرافیایی
مساحت۷۰۰‘۱ مـ۲
ارتفاع۹۹۰‘۱متری
راه صعودبر سر راه مسیر کوه‌پیمایی درکه به پلنگ‌چال، بعد از بند عبدالله
قدمت درختانبیش از ۱۰۰ سال


[ویرایش]

۱ - مساحت و ارتفاع آن



این باغ با حدود ۷۰۰‘۱ مـ۲ وسعت، در ارتفاع حدود ۹۹۰‘۱متری از سطح دریا جای دارد و درختان آن بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارند.
[ویرایش]

۲ - مالک آن



در اواخر دهۀ ۱۳۲۰ و اوایل دهۀ ۱۳۳۰ ش، دولت وقت برای مالکان باغ‌های دره درکه سند مالکیت صادر کرد و برای این باغ نیز در همان سال‌ها سند مالکیت صادر شد. در ۱۳۹۱ ش مالک این باغ شخصی به نام علی مفیدی از اهالی درکه بوده که آن را از پدرانش به ارث برده بوده است.
[ویرایش]

۳ - اطراف باغ



در سمت غربی باغ، ساختمان کوچکی به شکل خانه‌ای ییلاقی وجود دارد که قدمت آن به اوایل دهۀ ۱۳۴۰ ش باز می‌گردد.
[ویرایش]

۴ - راه صعود



برای رسیدن به محل باغ چال‌پشت‌بند، باید از روستای درکه حرکت کرد و بعد از عبور از دره‌های گورا و پاکوپا از کنار بند گلرنگ گذشت، و نرسیده به محل آبشار جوزک، در یک فرعی کوچک به سمت چپ از پل آهنی روی رودخانۀ درکه گذر کرد و وارد باغ شد. ساختمان خانۀ روبه‌رو، و صخرۀ بزرگ آبشار جوزک در انتهایی‌ترین قسمت باغ، یعنی در شمال غربی آن جای دارد.
[ویرایش]

۵ - موقعیت آبشار جوزک



در واقع صخرۀ آبشار جوزک مانند دیواری بزرگ در پشت باغ است. بنا بر گفتۀ مالک باغ، پل ورودی آن در قدیم چوبی و نامطمئن بود و چند سالی است که بازسازی شده، و بر جای آن پل آهنی محکمی که در برابر سیلاب‌ها مقاوم است، ساخته شده است.
درختان گردوی کهن‌سال و بسیار بلند این باغ جلوۀ خاصی به آن داده‌اند. بخشی از سمت غربی باغ که منتهی به صخرۀ آبشار جوزک است، به صورت پله‌ای درخت‌کاری شده است و از میان آخرین سنگ‌ها و صخره‌های منتهی به پشت باغ، آب آبشار جوزک که به لوله‌های بزرگ و کوچک به باغ‌های اطراف منتقل شده است، به شکل دوش‌مانندی روی بوته‌های این باغچه فرو می‌ریزد. همچنین برای حفاظت از باغ در سمت راست آن یک سیل‌بند سنگی و سیمانی ساخته‌اند که رودخانۀ درکه از پایین آن می‌گذرد.
[ویرایش]

۶ - منبع



صفری، سیما، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «باغ چال پشت بند»، ص۷۲۵.    


رده‌های این صفحه : باغ های تهران




جعبه ابزار