• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کوچه احمدعلی خان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



احمدعلی خان، کوچه \kūče-ye ahmad-ʾalī xān\، کوچه‌ای واقع در مرکز محلۀ چاله‌میدان، در تهران عهد ناصری.

[ویرایش]

۱ - موقعیت کوچه در «نقشۀ نجم‌الدوله»



در «نقشۀ نجم‌الدوله» از تهران، که در ۱۳۰۹ ق/ ۱۸۹۲ م، ترسیم شده، این کوچه به‌شکل بن‌بستی شرقی ـ غربی، در جنوب غربی گذار امامزاده یحیی و حدفاصل تکیۀ زرگرها و حمام قنبر تا تکیۀ خانم و حمام خانم مشخص شده است. مقابل این کوچه، کوچۀ پهنی ترسیم گشته که در انتهای آن محل قبرستان و کوچۀ حریره جانمایی شده است. در میانۀ کوچۀ احمدعلی خان، کوچه‌ای از ضلع شمالی انشعاب گرفته است که این کوچه را به کوچۀ صاحب‌دیوان وصل می‌کند.
[۱] اطلس تهران قدیم، صفحه۸۳.

[ویرایش]

۲ - موقعیت کوچه در «نقشۀ کرشیش»



در «نقشۀ کرشیش» از تهران که در ۱۲۷۵ ق/ ۱۸۵۹ م، به چاپ رسیده، کوچۀ احمدعلی خان بدون ذکر نام، با آرایشی مطابق «نقشۀ نجم‌الدوله» جانمایی شده است.
[۲] اطلس تهران قدیم، صفحه۴۶.

[ویرایش]

۳ - موقعیت کوچه بنـابر آمار دارالخلافۀ طهران



بنابر آمارنامۀ ۱۳۱۷ ق از دارالخلافه، کوچۀ احمدعلی خان در محدودۀ پاتوق اول و دوم حاجی غلامرضا و حاجی رحیم، در محلۀ چاله‌میدان جا داشته است. در این آمارنامه، از خانه‌ای نیز با نام خانۀ مرحوم احمدعلی خان در حوالی تکیۀ زرگرها یاد شده است که به گمان قوی، خانۀ احمدعلی خان وزیری است.
[۳] آمار دارالخلافۀ تهران، به کوشش سیروس سعدوندیان و منصوره اتحادیه (نظام مافی)، صفحه۵۶۷، تهران، ۱۳۶۸ ش.

[ویرایش]

۴ - دربارۀ حاجی احمدعلی خان وزیری



چنین می‌نماید که نام این کوچه منسوب به حاجی احمدعلی خان وزیری، از خاندان معروف وزیری کرمان باشد. نیای او، موسوم به آقا علی، در سیاست و حکومت کرمان فردی بانفوذ و برجسته بود و در ۱۲۰۷ ق، در زمان آقا محمد خان قاجار توسط بابا خان (بعدها فتحعلی شاه) که مأمور نظم‌بخشیدن به کرمان بود، دستگیر شد و به تهران منتقل گشت؛ پس از آن، مدتی هم در دستگاه آقا محمد خان بود.
احمدعلی خان وزیری کرمانی فرزند محمدعلی خان وزیری، «حاکم کوشک و ارزویه»، و بی‌بی کوچک دختر میرزا حسین خان وزیری کرمانی است. از تاریخ تولد احمدعلی خان اطلاعی در دست نیست. از احوال او همین‌قدر می‌دانیم که در کرمان از محضر آخوند ملا محمدجعفر کرمانی بهره برده است. وی در طول حیات خود از خدمات دولتی دوری جست و شغل و مقام دیوانی اختیار نکرد؛ ازاین‌رو، به کار مطالعه و نوشتن پرداخت. تاریخ کرمان و جغرافیای سیستان از آثار او ست. او در ۱۲۹۴ ق، به قصد معالجه به تهران سفر کرد و به مدت یک سال یا کمتر، در آنجا اقامت گزید و در اواخر همان سال یا اوایل سال ۱۲۹۵ ق، در تهران وفات یافت و در امامزاده زید به خاک سپرده شد. بعدها در بازسازیهایی که در بقعۀ امامزاده زید به عمل آمد، قبر او نیز از میان رفت.
[۴] باستانی پاریزی، محمدابراهیم، مقدمه بر جغرافیای کرمان احمدعلی وزیری کرمانی، به کوشش همو، ص۵-۱۴، تهران، ۱۳۹۰ ش.

از مقایسۀ «نقشۀ کرشیش» با «نقشۀ عبدالغفار» نیز چنین برمی‌آید که این کوچه در سالهای پس از ۱۲۷۵ ق، به نام وی نام‌گذاری شده و به‌درستی دانسته نیست که آیا وی در این کوچه ساکن بوده، یا همان‌گونه که در آمارنامۀ سال ۱۳۰۷ ق آمده است، خانۀ وی در حوالی آن، در نزدیکی تکیۀ زرگرها با فاصله‌ای اندک از این کوچه جای داشته است.
[ویرایش]

۵ - وضعیت کنونی



کوچۀ احمدعلی خان در نقشۀ کنونی تهران، به همان شکل و با نام علی خان در قسمت شمالی خیابان پانزده خرداد برجا ست.
[۵] نقشۀ تهران.

[ویرایش]

۶ - پانویس


 
۱. اطلس تهران قدیم، صفحه۸۳.
۲. اطلس تهران قدیم، صفحه۴۶.
۳. آمار دارالخلافۀ تهران، به کوشش سیروس سعدوندیان و منصوره اتحادیه (نظام مافی)، صفحه۵۶۷، تهران، ۱۳۶۸ ش.
۴. باستانی پاریزی، محمدابراهیم، مقدمه بر جغرافیای کرمان احمدعلی وزیری کرمانی، به کوشش همو، ص۵-۱۴، تهران، ۱۳۹۰ ش.
۵. نقشۀ تهران.

[ویرایش]

۷ - منبع



خسروی‌آدینه‌وند، فهیمه، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «احمدعلی خان، کوچه» ص۵۱.    






جعبه ابزار