• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کوچه آقا سید ابوالقاسم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آقا سید ابوالقاسم، کوچه \kūče-ye āqā seyyed ab-ol-qāsem\، کوچه‌ای واقع در محلۀ بازار، در تهران عهد ناصری.

[ویرایش]

۱ - موقعیت کوچه در «نقشۀ نجم‌الدوله»



در «نقشۀ نجم‌الدوله» از دارالخلافۀ ناصری که در ۱۳۰۹ ق/ ۱۸۹۲ م به چاپ رسیده، کوچۀ آقا سید ابوالقاسم بـا جهت شمالی ـ جنوبی، در جنوب غربی محدودۀ محلۀ بازار و جنوب محلۀ فرعی ملک‌آباد جانمایی شده است.
[۱] اطلس تهران قدیم، ص۸۴-۸۵.

کوچۀ آقا سید ابوالقاسم، آن‌گونه‌که نجم‌الدوله ترسیم کرده، کوچۀ بن‌بستی است که در نیمۀ جنوبی‌اش به‌وسیلۀ کوچۀ عباس‌آباد قطع، و چهارراهی در آن نقطه تشکیل می‌شود. این تقاطع از جانب شرق که کوچۀ عباس‌آباد نام دارد، تا تکیۀ عباس‌آباد و گذار عباس‌آباد پیش می‌رود. کوچۀ آقا سید ابوالقاسم از جانب شمال به کوچه‌ای با جهت غربی ـ شرقی می‌پیوندد که از سوی غرب به ضلع شرقی امامزاده سید نصرالدین، و از سوی شرق، ابتدا به کوچۀ تکیۀ ملک‌آباد، و در ادامه به کوچۀ میرزا زینل محدود است.
[۲] اطلس تهران قدیم، صفحه۸۵.

[ویرایش]

۲ - موقعیت کوچه در «نقشۀ کرشیش»



در «نقشۀ کرشیش» از تهران که در ۱۲۷۵ ق/ ۱۸۵۹ م به چاپ رسیده است، کوچۀ آقا سید ابوالقاسم را می‌توان در غرب محلۀ بازار، ضلع شرقی بقعۀ سید نصرالدین، شمال محلۀ دروازه‌نو، در ملک‌آباد جست.
[۳] اطلس تهران قدیم، ص۴۸- ۴۹.

[ویرایش]

۳ - مقایسۀ موقعیت کوچه، در نقشه‌های نجم‌الدوله و کرشیش



حال اگر «نقشۀ نجم‌الدوله» را با «نقشۀ کرشیش» تطبیق دهیم، برای مشخص‌کردن موقعیت کوچۀ آقا سید ابوالقاسم باید از بقعۀ امامزاده سید نصرالدین آغاز کنیم. براین‌اساس اگر کوچه‌ای که از ضلع شرقی سید نصرالدین منشعب می‌شود را به‌سوی شرق، یعنی تا محلۀ ملک‌آباد دنبال کنیم، ابتدا به بن‌بستی کوچک در ضلع جنوبی کوچه برمی‌خوریم. اندکی پس‌ازآن، کوچۀ دیگری به‌سمت جنوب انشعاب یافته است؛ این کوچه همان کوچۀ آقا سید ابوالقاسم در «نقشۀ نجم‌الدوله» است که در نیمۀ جنوبی‌اش به همان شکلی که در این نقشه ترسیم گشته است، در «نقشۀ کرشیش» نیز توسط کوچه‌ای با جهت غربی ـ شرقی قطع می‌شود. نام آن در این نقشه ذکر نشده، ولی در «نقشۀ نجم‌الدوله» نام این کوچه، عباس‌آباد ذکر شده است.
[۴] اطلس تهران قدیم، ص۴۸- ۴۹.

[ویرایش]

۴ - موقعیت کوچه در «نقشۀ برزین»



در «نقشۀ برزین» از تهران که در سالهای پایانی سلطنت محمد شاه قاجار ترسیم شده، موقعیت کوچۀ آقا سید ابوالقاسم مشهود است. در این نقشه در محل مسجد امامزاده نصر صدرالدین (بقعۀ امامزاده سید نصرالدین) در جنوب غربی محدودۀ داخل حصار، کوچه‌ای را می‌بینیم که از ضلع شرقی بقعۀ این امامزاده به‌سوی شرق کشیده است؛ با دنبال‌کردن این کوچه به‌سمت شرق، دو کوچه به فاصلۀ اندکی از یکدیگر از ضلع جنوبی کوچه و با جهت شمال شرقی ـ جنوب غربی منشعب گشته‌اند. اولین کوچه، کوچۀ آقا سید ابوالقاسم است،
[۵] اطلس تهران قدیم، ص۳۱-۳۲.
و به نظر می‌رسد شکل‌گیری این کوچه دست‌کم به اوایل دورۀ قاجار بازگردد. در «نقشۀ برزین» نیز کوچۀ آقا سید ابوالقاسم در قسمت انتهایی توسط کوچه‌ای غربی ـ شرقی قطع می‌شود. این کوچه همان کوچۀ عباس‌آباد است که در «نقشۀ نجم‌الدوله» نامش ذکر شده است و از جانب شرق تا گذار عباس‌آباد پیش می‌رود.
[۶] اطلس تهران قدیم، ص۳۱، ۸۵.

[ویرایش]

۵ - دربارۀ آقا سید ابوالقاسم



دربارۀ زندگی و شرح‌حال آقا سید ابوالقاسم چیزی نمی‌دانیم؛ این‌قدر معلوم است که وی از اهالی سرشناس محلۀ بازار بوده و در عصر سلطنت ناصرالدین شاه، گویا در این کوچه منزل داشته است.
[ویرایش]

۶ - وضعیت کنونی



کوچۀ آقا سید ابوالقاسم برپایۀ نقشه‌های کنونی (۱۳۹۶ ش) شهر تهران، به کوچۀ حمام قبله تغییر نام داده است. این کوچه از شمال به کوچۀ شهید محمدرضا کربلایی (لاجوردی) محدود است که از سمت شرق به خیابان اسماعیل رضایی (گذار عباس‌آباد پیشین)، و از جانب غرب به خیابان خیام و مقابل امامزاده سید نصرالدین می‌رسد. همچنین کوچۀ حمام قبله از سوی جنوب به کوچۀ مزینی محدود است.
[۷] نقشۀ تهران.

[ویرایش]

۷ - پانویس


 
۱. اطلس تهران قدیم، ص۸۴-۸۵.
۲. اطلس تهران قدیم، صفحه۸۵.
۳. اطلس تهران قدیم، ص۴۸- ۴۹.
۴. اطلس تهران قدیم، ص۴۸- ۴۹.
۵. اطلس تهران قدیم، ص۳۱-۳۲.
۶. اطلس تهران قدیم، ص۳۱، ۸۵.
۷. نقشۀ تهران.

[ویرایش]

۸ - منبع



مرادخانی، امیرحسین، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «آقا سید ابوالقاسم، کوچه» ص۴۰۳.    






جعبه ابزار