• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کوچه آقا جهانگیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آقا جهانگیر، کوچه kūče-ye āqā jahāngīr، کوچه‌ای واقع در محلۀ سنگلج در تهران عهد ناصری.

[ویرایش]

۱ - موقعیت کوچه در «نقشۀ نجم‌الدوله»



در «نقشۀ نجم‌الدوله» از دارالخلافۀ ناصری که در ۱۳۰۹ ق/ ۱۸۹۲ م به چاپ رسیده است، کوچۀ آقا جهانگیر بـا جهت جنوب شرقی ـ شمال غربی در شمال محلۀ فرعی دباغ‌خانه، در محلۀ سنگلج، پایین‌تر از تکیۀ آب‌بخش‌کن و به موازات کوچۀ آب‌بخش‌کن جانمایی شده است.
[۱] اطلس تهران قدیم، ص۷۸- ۷۹.

در این نقشه، کوچۀ آقا جهانگیر، بن‌بستی نشان داده شده که از قسمت شمالیِ کوچۀ دباغ‌خانه و ضلع غربی آن منشعب گشته است. در محل این انشعاب، راسته‌بازاری در کوچۀ دباغ‌خانه مشخص شده است که با ادامۀ مسیر به سمت شمال، به بازارچه، تکیه و کوچۀ آب‌بخش‌کن می‌رسد. اگر کوچۀ آقا جهانگیر را در این نقشه به جانب غرب دنبال کنیم، در میانۀ راه دو کوچۀ بن‌بست که از دو ضلع شمال و جنوب و در مقابل هم انشعاب یافته‌اند، ترسیم شده است. با ادامۀ مسیر به سمت شمال غربی، اندکی پس از این دو کوچه، کوچه‌ای واقع در ضلع جنوبی کوچۀ آقا جهانگیر جانمایی شده که به سمت جنوب امتداد یافته است. این کوچه در انتها توسط کوچۀ بن‌بستی قطع می‌شود که جهتی به موازات کوچۀ آقا جهانگیر دارد و از جنوب شرقی به شمال غربی کشیده شده است. کوچۀ آقا جهانگیر اندکی پس از این کوچه به انتها می‌رسد. کمی پیش از پایان کوچه، عنوان «خانۀ رئیس الذاکرین» بدون مشخص‌کردن محل دقیق آن نوشته شـده است.
[۲] اطلس تهران قدیم، ص۷۸- ۷۹.
مقصود از رئیس الذاکرین احتمالاً آقا مصطفی استرابادی، از روحانیان برجستۀ تهران عهد ناصری است که اعتماد‌السلطنه از وی در المآثر و الآثار
[۳] اعتماد‌السلطنه، محمدحسن، المآثر و الآثار، به کوشش ایرج افشار، جلد۱، صفحه۳۱۳، تهران، ۱۳۷۴ ش
یاد کرده است.
[ویرایش]

۲ - موقعیت کوچه در «نقشۀ کرشیش»



در «نقشۀ کرشیش» از تهران که در ۱۲۷۵ ق/ ۱۸۵۹ م به چاپ رسیده، کوچۀ آقا جهانگیر بدون ذکر نام آن، تقریباً با همان مشخصات «نقشۀ نجم‌الدوله» از این کوچه ترسیم شده است.
[۴] اطلس تهران قدیم، صفحه۴۵.

[ویرایش]

۳ - موقعیت کوچه در «نقشۀ برزین»



در «نقشۀ برزین» از تهران که در سالهای پایانی سلطنت محمد شاه قاجار ترسیم شده، و در ۱۲۶۸ ق به چاپ رسیده است، اثری از این کوچه دیده نمی‌شود. در این نقشه، سراسر ضلع غربی کوچه‌ای را که منطبق با کوچۀ دباغ‌خانه در «نقشۀ نجم‌الدوله» است، مجموعه‌باغهایی فـراگرفته‌اند.
[۵] اطلس تهران قدیم، صفحه۳۲.
ایـن بـاغها که بـازمـاندۀ باغهای روزگار صفویه در داخل حصار شاه‌تهماسبی بوده، و در آن زمان، گرداگرد بافت مسکونی تهران را در بر می‌گرفته‌اند، در زمان ناصرالدین شاه با افزایش شمار باشندگان تهران، رفته‌رفته به محله‌های مسکونی بدل شدند. اگر جزئیات «نقشۀ برزین» از تهران را درست بدانیم، آنگاه می‌توان گفت که کوچۀ آقا جهانگیر در نخستین سالهای سلطنت ناصرالدین شاه شکل گرفته است.
[ویرایش]

۴ - اطلاعاتی دربارۀ آقا جهانگیر



دربارۀ اینکه آقا جهانگیر که بوده و چه منصب و پیشه‌ای داشته است، چیزی نمی‌دانیم؛ اما این‌قدر می‌توان گفت که از اهالی سرشناس محلۀ سنگلج در اوایل عهد ناصرالدین شاه، و ساکن این کوچه بوده است.
[ویرایش]

۵ - تخریب محدودۀ سنگلج به دستور رضا شاه



محدودۀ سنگلج که کوچۀ آقا جهانگیر در آن واقع بود، در دورۀ سلطنت رضا شاه، به‌دلیل بافت کهنه و کوچه‌های باریک و کثیفی که داشت، به دستور رضا شاه از صاحبانش خریداری شد تا پس از تخریب، به میدان بورس بدل شود. اگرچه این اراضی تخریب شد، ولی موضوع میدان بورس به‌سبب درگیرشدن ایران در جنگ جهانی دوم و برکناری رضا شاه از سلطنت عملی نگشت و درنتیجـه، حـدود ۷۰ جریـب (ح ۷۰هـزار مـ ۲) زمیـن نـاهموار و خرابـه بـر جـای مـاند.
[۶] بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، «قسمت غربی و مضافات آن»، ص۴۷- ۴۸، قم، ۱۳۵۰ ش.
[۷] کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، صفحه۳۰۳، تهران، ۱۳۵۵ ش.
زمان تخریب این اراضی به سالهای پایانی سلطنت رضا شاه بازمی‌گردد؛ چه، در «نقشۀ طرح مصوب توسعۀ تهران» که در ۱۳۱۶ ش به چاپ رسیده است، موقعیت کوچۀ آقا جهانگیر را می‌توان در نقشه جست و به تعبیری دیگر، محدودۀ سنگلج و کوچه‌های پرشمار آن در نقشه مشهود است و این بدان معنا ست که تا زمان برداشت و چاپ این نقشه، که احتمالاً نزدیک به هم بوده است، محدودۀ سنگلج هنوز تخریب نشده، و بر جا بوده است. به‌سبب آنکه در نقشه، نام مکانها جز چندی نیامده است، تنها با تشخیص آرایش کوچه و تطبیق آن با نقشه‌های قبلی، می‌توان موقعیت کوچۀ آقا جهانگیر را در محدودۀ شمالی خیابان بوذرجمهری یافت،
[۸] اطلس تهران قدیم، ص۱۷۰-۱۷۱.
اما در تصویری که از «عکس هوایی تهران» در دست است و تاریخ عکاسی آن به شهریور ۱۳۱۹ بازمی‌گردد، «خرابه‌های سنگلج» در جهت غرب کاخ گلستان کاملاً مشهود است.
[۹] اطلس تهران قدیم، ص۱۸۰-۱۸۱.

[ویرایش]

۶ - آبادانی خرابه‌ها و افتتاح پارک شهر



در تابستان ۱۳۲۹ ش، شهرداری به فکر آبادانی این خرابه‌ها افتاد و تصمیم گرفت تا در این زمینها بوستان بسازد؛ از‌این‌رو، دور‌تا‌دور این محدوده نرده‌گذاری، و ۳ حلقه چاه عمیق در آن حفر شد و به کاشت درخت و باغچه‌بندی آن پرداختند. پس از این، با کوششهای شماری از بانوان نیکوکار تهرانی، ازجمله همسر سپهبد علی رزم‌آرا و همسر سفیر وقت آمریکا در ایران، و با همکاری شهرداری، نخست یک زمین بازی به سبک امروزی برای کودکان در محوطۀ پارک احداث، و سرانجام در ۲۵ اسفند ۱۳۲۹، این بوستان با نام پارک شهر افتتاح شد.
[۱۰] بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، «قسمت غربی و مضافات آن»، ص۴۷- ۴۸، قم، ۱۳۵۰ ش.
[۱۱] کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، صفحه۳۰۳-۳۰۴، تهران، ۱۳۵۵ ش.

[ویرایش]

۷ - پانویس


 
۱. اطلس تهران قدیم، ص۷۸- ۷۹.
۲. اطلس تهران قدیم، ص۷۸- ۷۹.
۳. اعتماد‌السلطنه، محمدحسن، المآثر و الآثار، به کوشش ایرج افشار، جلد۱، صفحه۳۱۳، تهران، ۱۳۷۴ ش
۴. اطلس تهران قدیم، صفحه۴۵.
۵. اطلس تهران قدیم، صفحه۳۲.
۶. بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، «قسمت غربی و مضافات آن»، ص۴۷- ۴۸، قم، ۱۳۵۰ ش.
۷. کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، صفحه۳۰۳، تهران، ۱۳۵۵ ش.
۸. اطلس تهران قدیم، ص۱۷۰-۱۷۱.
۹. اطلس تهران قدیم، ص۱۸۰-۱۸۱.
۱۰. بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، «قسمت غربی و مضافات آن»، ص۴۷- ۴۸، قم، ۱۳۵۰ ش.
۱۱. کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، صفحه۳۰۳-۳۰۴، تهران، ۱۳۵۵ ش.

[ویرایش]

۸ - منبع



مرادخانی، امیرحسین، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «آقا جهانگیر، کوچه» ص۳۹۸.    






جعبه ابزار