• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کمیته آهن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کمیتۀ آهن komīte-ye āhan ، یا کمیتۀ زرگنده، کمیته‌ای که توسط گروهی سری، پیش از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ با رهبری سید ضیاءالدین طباطبایی، و در خانۀ وی در زرگنده تشکیل می‌شد.

[ویرایش]

۱ - تلاش دولت بریتانیا برای برپایی کمیتۀ آهن



با پیروزی انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ در روسیه که نقشۀ تقسیم ایران میان روسیۀ تزاری و بریتانیا از میان رفت، بریتانیا به قدرت بلامنازع در ایران بدل شد و بزرگ‌ترین فرصت برای تصرف غیرمستقیم ایران توسط این دولت به دست آمد.
[۱] شیخ‌الاسلامی، محمدجواد، سیمای احمد شاه قاجار، جلد۱، ص۱۰۳، ۱۰۵، ۱۰۸، تهران، ۱۳۶۸ ش.
قرارداد وثوق‌الدوله یا قرارداد ۱۹۱۹ نیز که در روز نهم اوت آن سال میان سر پرسی کاکس، وزیرمختار بریتانیا در تهران و میرزا حسن خان وثوق‌الدوله، نخست‌وزیر ایران به امضا رسید،
[۲] شیخ‌الاسلامی، محمدجواد، سیمای احمد شاه قاجار، جلد۱، صفحه۲۱۴، تهران، ۱۳۶۸ ش.
در پی مخالفت تودۀ مردم و چهره‌های مذهبی و ملی، مخالفت دولتهای فرانسه و آمریکا، و همچنین عدم تصویب آن در مجلس شورای ملی به‌سبب تعطیلی مجلس، عملاً ناکام ماند.
[۳] شیخ‌الاسلامی، محمدجواد، سیمای احمد شاه قاجار، جلد۱، ص۲۵۳،۳۲۷ بب‌ ،۴۱۳ بب‌، تهران، ۱۳۶۸ ش.
[۴] غنی، سیروس، ایران، برآمدن رضا خان، ترجمۀ حسن کامشاد، ص۶۸،۷۹، تهران، ۱۳۸۵ ش.
در چنین فضای سیاسی‌ای بود که دولت بریتانیا می‌کوشید با به وجود آوردن جریانهای سیاسی خاص در ایران، به اهداف خود برسد. از جملۀ این تلاشها، برپایی کمیتۀ آهن بود.
[۵] دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۱۵۰، تهران، ۱۳۶۲ ش.

[ویرایش]

۲ - سال تشکیل و نام مؤسس



در اوایل سال ۱۳۳۶ ق / ۱۹۱۸ م، کمیتۀ آهن با حمایت کنسولگری بریتانیا در اصفهان توسط حسین کی‌استوان و به دستیاری کلنل هیک پایه‌ریزی، و سپس با نام کمیتۀ زرگنده در خانۀ سید ضیاءالدین طباطبایی تشکیل ‌شد. آگاهی چندانی از تشکیلات، مرام‌نامه و اعضای کمیتۀ آهن در دست نیست، تاآنجاکه در مورد تعداد اعضا و اسامی آنها اختلافات قابل‌توجهی در منابع تاریخی دیده می‌شود.
[۶] دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۲۱۹، تهران، ۱۳۶۲ ش.

[ویرایش]

۳ - اعضای کمیتۀ آهن به نوشتۀ حسین‌مکی



حسین مکی اعضای کمیتۀ آهن را اپیکان ارمنی، آبکار ارمنی، ماژور اسفندریان خان، عدل‌الملک (دادگر)، سلطان محمد خان عامری، میر موسی خان، میرزا کریم خان رشتی، ماژور مسعود خان کیهان، معززالدوله، غفار خان سالار منصور قزوینی، کلنل کاظم خان، دکتر منوچهر خان، سلطان اسکندر خان و منصورالسلطنه عنوان کرده، و نوشته است اشخاص دیگری نیز در این کمیته عضویت داشته‌اند که اطلاعی از اسامی آنها در اختیار ندارد، و برخی از افراد نام‌برده عضویت خود را در کمیتۀ آهن تکذیب کرده‌اند.
[۷] مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، ص۱۸۹-۱۹۰، تهران، ۱۳۵۸ ش.
عباس اسکندری، نمایندۀ همدان در دورۀ پانزدهم مجلس شورای ملی، به هنگام مخالفت با انتصاب محمود جم در سمت وزیر جنگِ کابینۀ حکیمی در جلسۀ رسمی مجلس، وی را از اعضای کمیتۀ آهن معرفی کرد. بنابه اظهارات او کمیتۀ آهن ۸ عضو ایرانی و ۳ عضو خارجی داشته است. وی ژنرال آیرن ساید، کلنل اسمایس و سر والد اسمارت را ۳ عضو خارجی کمیته می‌داند. در این جلسه برخی از نمایندگان با اظهارات اسکندری به مخالفت برخاستند.
[۸] مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، صفحه۱۸۹،حاشیۀ ۱، تهران، ۱۳۵۸ ش.

[ویرایش]

۴ - اعضای همیشگی کمیتۀ آهن به نوشتۀ سیروس‌غنی



سیروس غنی اعضای همیشگی کمیتۀ آهن را حسین خان عدل‌الملک، معاون وزیر کشور در کابینۀ سپهدار، منصورالسلطنه عدل و معزالدوله نبوی، از مقامات عالی‌رتبۀ وزارت خارجه، سرهنگ کاظم خان سیاح و سرگرد مسعود خان کیهان، از افسران ژاندارمری، اپیکیان، از رؤسای جامعۀ ارمنی ایران، کریم خان رشتی، از ملاکان بانفوذ و ثروتمند گیلان، مؤدب‌الدوله نفیسی و سید محمد تدین معرفی می‌کند. بنابه نوشتۀ او، محمود خان مدیرالملک (جم) و محمدتقی بهار (ملک‌الشعرا) نیز در برخی از جلسات کمیته شرکت می‌کردند.
[۹] غنی، سیروس، ایران، برآمدن رضا خان، ترجمۀ حسن کامشاد، ص۱۷۵-۱۷۶، تهران، ۱۳۸۵ ش.

[ویرایش]

۵ - اعضای کمیتۀ آهن به نوشتۀ یحیى‌دولت‌آبادی



یحیی دولت‌آبادی،میرزا محمود خان مدیرالملک، رئیس انبار ارزاق؛ دکتر منوچهر خان، طبیب ژاندارمری؛ میرزا موسی خان، رئیس خالصجات؛ و مسعود خان، سرهنگ ژاندارمری را از اعضایی می‌داند که خود در قلهک و زرگنده منزل ییلاقی داشته‌اند. بنابه نوشتۀ او محمدتقی بهار، میرزا کریم خان گیلانی، دکتر مؤدب‌الدوله کرمانی، سید محمد تدین بیرجندی، اپیکیان ارمنی و چند تن دیگر نیز برای شرکت در جلسات کمیتۀ آهن از تهران به زرگنده می‌آمده‌اند. برخی دیگر از دوستان وثوق‌الدوله که در کابینۀ مشیرالدوله از سمتهای خویش برکنار شده بودند، به کمیته پیوستند؛ یکی از آنها وستهال سوئدی، رئیس نظمیه در زمان وثوق‌الدوله بود.
[۱۰] دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، ص۱۵۰-۱۵۱، تهران، ۱۳۶۲ ش.

[ویرایش]

۶ - به واقعیت نزدیک‌تر بودن گزارش دولت‌آبادی از اعضای کمیتۀ آهن



عضویت آبکار ارمنی، ماژور اسفندریان خان، سلطان محمد خان عامری، غفار خان سالار منصور قزوینی، و سلطان اسکندر خان را در کمیتۀ آهن تنها حسین مکی تأیید کرده است.
[۱۱] مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، صفحه۱۸۹، تهران، ۱۳۵۸ ش.
از طرفی عضویت ماژور مسعود خان کیهان، میرزا کریم خان رشتی و اپیکیان ارمنی را در کمیته همۀ منابع تأیید می‌کنند. به نظر می‌رسد که گزارش دولت‌آبادی از اعضا و همکاران کمیتۀ آهن به واقعیت نزدیک‌تر باشد، زیرا منزل ییلاقی او در نزدیکی خانۀ سید ضیاءالدین طباطبایی واقع بوده و وی برخی از اعضای کمیته را از نزدیک می‌شناخته است.
[۱۲] مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، صفحه۱۸۹، تهران، ۱۳۵۸ ش.

[ویرایش]

۷ - همکاری گروه مهاجران با کمیتۀ آهن



گروه دیگری به مدیریت آقا میرزا محمدصادق طباطبایی با کمیتۀ آهن همکاری می‌کردند؛ بیشتر اعضای این گروه از مهاجران محرم ۱۳۳۴ بودند.
[۱۳] مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۴، صفحه۱۵۱، تهران، ۱۳۵۸ ش.
این مهاجران کسانی بودند که در زمان جنگ جهانی اول، به قصد مخالفت با دولتهای روسیه و بریتانیا به هواخواهی از آلمان برخاسته بودند، اما در پی پیشروی قوای روسیه به سوی تهران، همراه با پرنس رویس، سفیر آلمان، به قم مهاجرت کردند؛ محمدتقی بهار نیز یکی از آنان بود.
[۱۴] ملایی‌توانی، علیرضا، ایران و دولت ملی در جنگ جهانی اول، ص ۱۵۲، ۱۶۶-۱۶۷، تهران، ۱۳۷۸ ش.
در ۱۲۹۹ ش و هم‌زمان با قدرت‌گرفتن بلشویکها در روسیه، این گروه به قصد فریب بلشویکها خود را سوسیالیست می‌خواندند درحالی‌که سابقۀ آنها با ادعایشان منافات داشت.
[۱۵] دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۲۱۹، تهران، ۱۳۶۲ ش.
همراهی مهاجران محرم ۱۳۳۴ با کمیتۀ آهن نشان می‌دهد که دست‌کم برخی از اعضای این دو گروه طرف‌دار بی‌چون‌وچرای بریتانیا یا آلمان نبوده‌اند، بلکه بنابه شرایط سیاسی روز، مصلحت را در هواخواهی از یک دولت خارجی بر ضد دولت دیگر می‌دانسته‌اند. احتمالاً مخالفت این هر دو گروه‌ با نفوذ روسیه در ایران، موجب هم‌پیمانی آنان در ۱۲۹۹ ش شده است.
[ویرایش]

۸ - برخی از اهداف کمیتۀ آهن



اعضای کمیتۀ آهن پیش‌بینی می‌کردند که عمر کابینۀ مشیرالدوله به‌زودی پایان خواهد یافت و آنان خواهند توانست دوباره قدرت را به دست گیرند.
[۱۶] دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۲۱۹، تهران، ۱۳۶۲ ش.
بیرون‌کردن صاحب‌منصبان روسی از قزاق‌خانه و دخالت‌دادن صاحب‌منصبان بریتانیایی، جمع‌آوری اردوی متفرق‌شدۀ قزاق در اطراف قزوین، و به اجرا گذاشتن روح قرارداد وثوق‌الدوله از اهداف دیگر کمیتۀ آهن بوده است.
[۱۷] دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۲۱۹، تهران، ۱۳۶۲ ش.
اردوی قزاق پیش از اقامت در قزوین، در گیلان مشغول مقابله با نیروهای میرزا کوچک خان بودند تا آنکه به دستور رؤسای روسی خود به سمت قزوین عقب‌نشینی کردند.
[۱۸] دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، ص۱۶۰-۱۶۱، تهران، ۱۳۶۲ ش.

[ویرایش]

۹ - فراهم شدن مقدمات کودتای ۱۲۹۹ ش



بلشویکها پس از مدتی درصدد گونۀ دیگری از نفوذ در ایران برآمدند. میرزا کوچک خان با مراکز مسلمان و ضدبریتانیایی قفقاز و داغستان در ارتباط بود و ازهمین‌رو، مورد توجه روسیۀ بلشویک قرار گرفت.
[۱۹] دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۱۳۴، تهران، ۱۳۶۲ ش.
اعضای کمیتۀ آهن از حمایت دولت بریتانیا برخوردار بودند. بیشتر آنها از هواخواهان بریتانیا و مخالف سرسخت بلشویکها به شمار می‌رفتند.
[۲۰] غنی، سیروس، ایران، برآمدن رضا خان، ترجمۀ حسن کامشاد، صفحه۱۷۵، تهران، ۱۳۸۵ ش.

وثوق‌الدوله و سید ضیاءالدین طباطبایی، مدیر روزنامۀ رعد، در پی تضعیف نیروهای جنگل، متعلق به میرزا کوچک خان برآمدند تا از نفوذ بلشویکها در ایران جلوگیری کنند. سردار محیی عبدالحسین خان معزالسلطان، ظاهراً با دستور مخفی صادرشده از سوی کمیتۀ زرگنده، همراه با برادر کوچک خویش به گیلان رفته و برای تضعیف میرزا کوچک خان، به دروغ، خود را بلشویک خواندند. آنان با اقدامات افراط‌گرایانۀ خود، زمینۀ اختلاف میان انقلابیهای گیلان را فراهم نمودند و درنهایت با عقاید بلشویک ساختگی به مقاصد ضدبلشویک خود رسیدند.
[۲۱] دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، ص۱۵۱-۱۵۲، تهران، ۱۳۶۲ ش.

دولت بریتانیا پس از ناکامی قرارداد ۱۹۱۹، در پی سپردن ایران به رهبری قدرتمند و نظامی برآمد تا بتواند کشور را نظم و سامان بخشیده و از نفوذ بلشویکها در ایران جلوگیری کند؛ و این‌گونه بود که مقدمات کودتای ۱۲۹۹ ش فراهم شد.
[۲۲] غنی، سیروس، ایران، برآمدن رضا خان، ترجمۀ حسن کامشاد، صفحه۱۷۸، تهران، ۱۳۸۵ ش.
اعضای کمیتۀ آهن در جلسات خویش برای اجرای کودتا برنامه‌ریزی می‌کردند.
[۲۳] مهدی‌نیا، جعفر، زندگی سیاسی سید ضیاءالدین طباطبایی، جلد۴، صفحه۳۶۴، تهران، ۱۳۶۹ ش.

[ویرایش]

۱۰ - منصب‌ها در کابینۀ سید ضیاءالدین طباطبایی پس از کودتا



پس از کودتا و در کابینۀ سید ضیاءالدین طباطبایی، ماژور مسعود خان کیهان وزارت جنگ، غفار خان سالار منصور قزوینی حکومت زنجان، کلنل کاظم خان حکومت نظامی تهران، و سلطان اسکندر خان سمت آجودانی ریاست وزرا را بر عهده گرفتند. عدل‌الملک نیز پس از کودتا، ریاست چند دورۀ مجلس شورای ملی را بر عهده داشت.
[۲۴] مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، صفحه۱۸۹، تهران، ۱۳۵۸ ش.

[ویرایش]

۱۱ - پانویس


 
۱. شیخ‌الاسلامی، محمدجواد، سیمای احمد شاه قاجار، جلد۱، ص۱۰۳، ۱۰۵، ۱۰۸، تهران، ۱۳۶۸ ش.
۲. شیخ‌الاسلامی، محمدجواد، سیمای احمد شاه قاجار، جلد۱، صفحه۲۱۴، تهران، ۱۳۶۸ ش.
۳. شیخ‌الاسلامی، محمدجواد، سیمای احمد شاه قاجار، جلد۱، ص۲۵۳،۳۲۷ بب‌ ،۴۱۳ بب‌، تهران، ۱۳۶۸ ش.
۴. غنی، سیروس، ایران، برآمدن رضا خان، ترجمۀ حسن کامشاد، ص۶۸،۷۹، تهران، ۱۳۸۵ ش.
۵. دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۱۵۰، تهران، ۱۳۶۲ ش.
۶. دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۲۱۹، تهران، ۱۳۶۲ ش.
۷. مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، ص۱۸۹-۱۹۰، تهران، ۱۳۵۸ ش.
۸. مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، صفحه۱۸۹،حاشیۀ ۱، تهران، ۱۳۵۸ ش.
۹. غنی، سیروس، ایران، برآمدن رضا خان، ترجمۀ حسن کامشاد، ص۱۷۵-۱۷۶، تهران، ۱۳۸۵ ش.
۱۰. دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، ص۱۵۰-۱۵۱، تهران، ۱۳۶۲ ش.
۱۱. مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، صفحه۱۸۹، تهران، ۱۳۵۸ ش.
۱۲. مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، صفحه۱۸۹، تهران، ۱۳۵۸ ش.
۱۳. مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۴، صفحه۱۵۱، تهران، ۱۳۵۸ ش.
۱۴. ملایی‌توانی، علیرضا، ایران و دولت ملی در جنگ جهانی اول، ص ۱۵۲، ۱۶۶-۱۶۷، تهران، ۱۳۷۸ ش.
۱۵. دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۲۱۹، تهران، ۱۳۶۲ ش.
۱۶. دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۲۱۹، تهران، ۱۳۶۲ ش.
۱۷. دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۲۱۹، تهران، ۱۳۶۲ ش.
۱۸. دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، ص۱۶۰-۱۶۱، تهران، ۱۳۶۲ ش.
۱۹. دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، صفحه۱۳۴، تهران، ۱۳۶۲ ش.
۲۰. غنی، سیروس، ایران، برآمدن رضا خان، ترجمۀ حسن کامشاد، صفحه۱۷۵، تهران، ۱۳۸۵ ش.
۲۱. دولت‌آبادی، یحیى، حیات یحیى، جلد۴، ص۱۵۱-۱۵۲، تهران، ۱۳۶۲ ش.
۲۲. غنی، سیروس، ایران، برآمدن رضا خان، ترجمۀ حسن کامشاد، صفحه۱۷۸، تهران، ۱۳۸۵ ش.
۲۳. مهدی‌نیا، جعفر، زندگی سیاسی سید ضیاءالدین طباطبایی، جلد۴، صفحه۳۶۴، تهران، ۱۳۶۹ ش.
۲۴. مکی، حسین، تاریخ بیست‌سالۀ ایران، جلد۱، صفحه۱۸۹، تهران، ۱۳۵۸ ش.

[ویرایش]

۱۲ - منبع



هیبت‌اللهی، پویا، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «کمیته آهن» ص۱۳۲۹.    


رده‌های این صفحه : کمیته آهن




جعبه ابزار