• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کاخ بهمن پهلوی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بهمن پهلوی، کاخ kāx-e bahman-e pahlavī ، از بناهای تاریخی در مجموعۀ فرهنگی ـ تاریخی سعدآباد و محل اقامت بهمن پهلوی، اکنون یکی از دفترهای یونسکو در ایران. 
کاخ بهمن پهلوی
نامکاخ بهمن پهلوی
استانتهران
نوع بنا به سبک خانه‌های قدیمی شمیران ساخته شده
سال‌های مرمت۱۳۸۱ ش
کاربری کنونی اکنون یکی از دفترهای یونسکو در ایران.
دوره ساخت اثرمحمدرضا شاه
مالک اثر بهمن پهلوی


[ویرایش]

۱ - زمان ساخت کاخ



کاخ بهمن در میان مجموعه کاخ‌های سعدآباد دارای سبک معماری منحصربه‌فردی است. این بنا که تاریخ دقیق احداث آن مشخص نیست، از کاخ‌هایی است که در زمان سلطنت محمدرضا شاه به مجموعۀ سعدآباد اضافه شده است.
[ویرایش]

۲ - معماری کاخ



کاخ بهمن در دو طبقه و ۴۱۰ مـ۲ زیربنا (هر طبقه ۲۰۵ مـ۲) و با معماری سنتی به سبک خانه‌های قدیمی شمیران ساخته شده، و نمای آجری، شیروانی فلزی و در و پنجره‌های چوبی و نیز ترکیب رنگ‌های به‌کاررفته در نما، آن را در هماهنگی کامل با محیط پیرامونی خود قرار داده است، به طوری که گویی بنا جزئی از طبیعت پیرامونی خود شده است.
[۱] تحقیقات میدانی مؤلف.
[۲] اطلاعات موجود در پلان ساختمان.

کاخ بهمن در ضلع شمالی مجموعه سعدآباد و نزدیک درِ دربند واقع شده، و دومین کاخی است که هنگام ورود از در شمالی باغ بر فراز تپه‌ای در حاشیۀ رودخانه دربند دیده می‌شود. این کاخ با پلی نه‌چندان عریض به خیابان اصلی کاخ متصل است و برای دسترسی به ورودی آن ۳۱ پله در ضلع شرقی ساختمان طراحی شده که بر زیبایی نمای خارجی بنا افزوده است.
در شمال این کاخ، کاخ غلامرضا پهلوی و در ضلع جنوبی‌اش کاخ شمس پهلوی (محل اقامت خواهر محمدرضا شاه و موزۀ مردم‌شناسی کنونی) قرار دارد.
[ویرایش]

۳ - کاربرد آن قبل از انقلاب



این کاخ پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ش، محل اقامت بهمن، پسر غلامرضا پهلوی (ششمین فرزند و سومین پسر و تنها فرزند رضا شاه پهلوی از دومین همسرش، توران امیرسلیمانی)، برادر ناتنی محمدرضا شاه بود.
[ویرایش]

۴ - کاربرد آن بعد از انقلاب



پس‌ازآن، مدتی بدون استفاده ماند تا اینکه در ۱۳۷۱ ش کاربری اداری پیدا کرد و به مرکز آموزش سعدآباد برای برگزاری دوره‌های آموزشی چون موسیقی، نقاشی، خوش‌نویسی و نگارگری بدل شد و از ۱۳۸۲ ش به بعد، در اختیار سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد، یونسکو قرار گرفت و ورود مردم و بازدیدکنندگان به آن محدود شد.
[۳] تحقیقات میدانی مؤلف.
[۴] «معرفی یکی از بناهای مجموعۀ تاریخی سعدآباد: کاخ بهمن»، واحد پژوهش مجموعۀ تاریخی ـ فرهنگی سعدآباد.
[۵] «مجموعۀ تاریخی ـ فرهنگی سعدآباد»، راسخون (بش).

[ویرایش]

۵ - بازسازی کاخ



ایوانها و شیروانی این کاخ یک بار در ۱۳۸۱ ش مرمت شد و عملیات رفع رطوبت در آن‌ها انجام گرفت.
[۶] قانعی، پیام، «مرمت شیروانی کاخ بهمن»، مجموعۀ فرهنگی ـ تاریخی سعدآباد (گزارش عملکرد سال ۱۳۸۱ ش)، دفتر فنـی مجموعـۀ فرهنـگی ـ تـاریخی سعـدآبـاد، ص۱۱۶و ۱۱۵، تهران، ۱۳۸۲ ش.

[ویرایش]

۶ - پانویس


 
۱. تحقیقات میدانی مؤلف.
۲. اطلاعات موجود در پلان ساختمان.
۳. تحقیقات میدانی مؤلف.
۴. «معرفی یکی از بناهای مجموعۀ تاریخی سعدآباد: کاخ بهمن»، واحد پژوهش مجموعۀ تاریخی ـ فرهنگی سعدآباد.
۵. «مجموعۀ تاریخی ـ فرهنگی سعدآباد»، راسخون (بش).
۶. قانعی، پیام، «مرمت شیروانی کاخ بهمن»، مجموعۀ فرهنگی ـ تاریخی سعدآباد (گزارش عملکرد سال ۱۳۸۱ ش)، دفتر فنـی مجموعـۀ فرهنـگی ـ تـاریخی سعـدآبـاد، ص۱۱۶و ۱۱۵، تهران، ۱۳۸۲ ش.

[ویرایش]

۷ - منبع



لالمی، شیده، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «کاخ بهمن پهلوی»، ص۵۵۶.    






جعبه ابزار