• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

چشمه نرگس

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



نرگس، چشمه češme-ye narges ، چشمه‌ای در دامنۀ جنوبی توچال، روبه‌روی جان‌ پناه امیری (سیاه‌سنگ). 
چشمه نرگس
اطلاعات کلی
نامچشمه نرگس
کشور ایران
استان تهران
بخشتوچال


[ویرایش]

۱ - مسیرهای دسترسی



برای رسیدن به این چشمه بایستی راه دربند به شیرپلا را پیمود و از پشت پناهگاه شیرپلا از طریق یال اصلی، مسیر را به طرف قلۀ توچال ادامه داد و پس از پیمودن مسافتی حدود یک تا یک‌ونیم ساعت به پناهگاه امیری یا سیاه‌سنگ رسید. در جانب شرقی این جان‌پناه و در فاصلۀ ۵۰-۶۰ متری آن، چشمه‌ای از میان سنگ‌ها می‌جوشد که چشمۀ نرگس خوانده می‌شود.
[ویرایش]

۲ - آب چشمه



این چشمه دارای جریان آب دائمی است و آب آن از بارش‌های برف و باران قلۀ توچال تأمین می‌شود. بر روی یالی که چشمۀ نرگس قرار دارد، تا رسیدن به قلۀ توچال چشمۀ دیگری وجود ندارد؛ از این‌رو کوهنوردانی که از این مسیر به قلۀ توچال صعود می‌کنند، معمولاً در جان‌پناه امیری در کنار این چشمه توقفی کوتاه برای استراحت دارند.
میزان ریزش آب چشمۀ نرگس در اوایل بهار به حدی زیاد است که در مسیر خود آبشار کوچک و زیبایی تشکیل می‌دهد و امتداد آب آن تا پشت پناهگاه شیرپلا می‌رسد و در بهار از فواصل دور قابل مشاهده است. آب چشمه در محلی پایین‌تر از شیرپلا به آبشار دوقلو می‌ریزد.
افزون بر این چشمۀ نرگس، چندین چشمۀ کوچک و بزرگ دیگر در کوهستان‌های شمیران به نام چشمۀ نرگس وجود دارند که هیچ‌کدام شهرت و آبریزشی به اندازۀ این چشمه ندارند و مخصوصاً در بهار و تابستان صدای ریزش آب آن از فواصل دور به گوش می‌رسد و در زمستان‌ها آب آن تا حدودی یخ می‌زند، اما با شکستن یخ‌های روی آب می‌توان از آب گوارای سردی که در زیر انبوه برف‌ها جاری است، آشامید.
[ویرایش]

۳ - منبع



صفری، سیما، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «چشمه نرگس»، ص۱۵۹۵.    


رده‌های این صفحه : چشمه های تهران




جعبه ابزار