• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علایین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



علایین alāyīn ، روستایی در منطقۀ لواسانات. 
علایین
اطلاعات ‌کلی
نام‌رسمیعلایین
روی‌نقشه آری
عرض‌جغرافیایی ˚۳۵ و ´۴۸ عرض شمالی
طول‌جغرافیایی ˚۵۱ و ´۴۸ طول‌ شرقی
استانتهران
شهرستانشمیرانات
بخشلواسانات
دهستانلواسان
اطلاعات جمعیتی و دینی
جمعیت در تابستان دارای ۵۰ و در زمستان کمتر از ۲۰ خانوار جمعیت دارد.
زبان فارسی
مذهب شیعه


[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این روستا در ˚۵۱ و ´۴۸ طول‌ شرقی، و ˚۳۵ و ´۴۸ عرض شمالی، در ارتفاع ۱۷۹‘۲ متری از سطح دریا، و در فاصلۀ ۶ کیلومتری غرب روستای ایرا، ۲۰۰‘۴ متری غرب گردنۀ سیرک‌سر، و ۵۰۰‘۱ متری شرق روستای کلان واقع شده است.
[ویرایش]

۲ - اطراف روستا



در شرق روستای علایین، کوههای کم‌ارتفاع نِسُم ـ کوه، و در غرب آن، کوه‌زرده قرار دارد و مراتع و تپه‌های شرق روستا آب‌لنجانی، مزرعۀ شاه‌نشین و سیرک‌سر خوانده می‌شوند. روستای علایین در دامنه‌های شرقی نرده‌کوه و بر روی تپه‌ماهور های کم‌ارتفاع قرار گرفته است و بافت آن فاقد هرگونه آثار تاریخی است.
[ویرایش]

۳ - خانه های روستا



اغلب خانه‌های روستا به‌صورت پراکنده، داخل باغها احداث شده‌اند و به ‌نظر می‌رسد که قدمت چندانی نداشته باشند.
[ویرایش]

۴ - مکان های روستا



در فاصلۀ ۱۰۰ متری غرب روستای علایین و ۱۰۰ متری شمال گورستان‌ده، تپه‌ای قرار دارد که از تپه‌های دیگر پیرامون خود، حدود ۳ متر بلندتر است. اهالی روستا این مکان را قصر علاء‌الدولۀ دیلمی می‌دانند و معتقدند او قصر بسیار زیبایی در این محل احداث کرده بوده، که اکنون خراب شده است. با این وجود، هیچ شاهد باستان‌شناختی‌ای برای اثبات این مدعا در دست نیست و جست‌وجوی نگارنده در محل، تنها به شناسایی چندقطعه سفال قرمز و نخودی و یک قطعۀ کوچک سفال منقوش مربوط به دورۀ ایلخانی منجر شده است؛ به ‌نظر می‌رسد که این سفالها متعلق به رهگذران یا چوپانان محلی بوده است. همچنین اهالی محل معتقدند در تپه‌ماهورهای شرق روستا که به شاه‌نشین معروف است، گنج پنهان شده است، اما مشاهدات و بررسیهای میدانی وجود آثار تاریخی در این نقطه را تأیید نمی‌کند.
[ویرایش]

۵ - وضعیت سکونت روستا



روستای علایین در تابستان دارای ۵۰ خانوار جمعیت است، اما در زمستان تعداد ساکنان آن به کمتر از ۲۰ خانوار کاهش می‌یابد. بیشتر خانواده‌های روستا به حنّانی، هزارجریبیان، بیکیان و علایینی لواسانی شهرت دارند. به نظر می‌رسد که خانوادۀ هزارجریبیان مهاجرانی باشند که از ناحیۀ هزارجریب مازندران به این روستا آمده‌اند.
[ویرایش]

۶ - شغل اهالی روستا



شغل قدیم مردم علایین کشاورزی و دامداری بوده است؛ دامداری نیز به‌سبب وجود مراتع سرسبز در کوههای اطراف و نزدیکی به دشت لار، رونق خوبی داشته است؛ اما اکنون بیشتر جوانان روستا به شهرهای اطراف ازجمله تهران مهاجرت کرده‌اند. ساکنان فعلی روستا غالباً به باغداری مشغو‌ل‌اند و باغهایشان وضع مناسبی دارد.
[ویرایش]

۷ - آب روستا



روستای علایین تنها روستای منطقه است که آب آشامیدنی و کشاورزی آن از طریق یکی از انشعابات کانالِ انتقال آب سد لار تأمین می‌شود.
[ویرایش]

۸ - محصولات کشاورزی روستا



گردو، سیب، زردآلو، گیلاس و آلبالو محصولاتی هستند که از باغهای روستای علایین به دست می‌آیند.
[ویرایش]

۹ - پوشش گیاهی روستا



مراتع، مزارع و زمینهای اطراف روستای علایین، به علت عدم شیب تند و خاک مناسب و حاصل‌خیز دارای پوشش بسیار خوب گیاهی است.

[ویرایش]

۱۰ - منبع



پازوکی طرودی، ناصر، دانشنامه تهران بزرگ، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، برگرفته از مقاله «علایین»، صفحه۱۱۸۵.    


رده‌های این صفحه : روستاهای تهران




جعبه ابزار