شهید رجایی (بیمارستان)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی قلب و عروق شهید رجایی، بیمارستانی واقع در خیابان ولیعصر، تقاطع نیایش، در منطقۀ ۳ شهرداری تهران که پیش از انقلاب اسلامی، بیمارستان ملکۀ مادر نامیده میشد.
[ویرایش]
این بیمارستان که از بزرگترین بیمارستانهای ایران به شمار میآید، بهمنظور درمان و حمایت از بیماران مبتلا به بیماریهای قلب و عروق و خون تأسیس شد. ساخت این بیمارستان در ۱۲/ ۱۱/ ۱۳۴۵ ش به شمارۀ ثبت ۹۱۰ و با مساحت ۰۰۰‘۱۰ مـ۲ آغاز شد و در ۱۲/ ۲/ ۱۳۵۳ ش به بهرهبرداری رسید. ساختمان این بیمارستان که به شکل H طراحی شده است، در ابتدا با گنجایش ۴۰۰ تخت اسمی آغاز به کار کرد.
پیش از دهۀ ۱۳۴۰ ش، افرادی که به بیماریهای قلبی دچار میشدند، گاهی برای درمان به خارج از کشور سفر میکردند؛ اما پس از چندی، نخستین عمل قلب در ایران طی سالهای ۱۳۴۶- ۱۳۴۹ ش، در بیمارستان پهلوی یا هزارتختخوابی (امروزه
بیمارستان امامخمینی) توسط پروفسور
یحیی عدل و دکتر
جواد هیئت انجام گرفت. با تأسیس این بیمارستان در دهۀ ۱۳۵۰ ش که در آن زمان بیمارستان ملکۀ مادر نام داشت، قدمهایی استوار در پیشرفت علم پزشکی، بهویژه در شاخۀ بیماریهای قلبی برداشته شد. نخستین عمل قلب باز را در ایران دکتر خوانساری روی بیماری به نام عبدالله نوری در این بیمارستان با موفقیت انجام داد.
[ویرایش]
در گذشته دستگاههای این بیمارستان چندان مجهز نبود؛ اما پیگیری و تلاش پزشکان آن سبب شد که این بیمارستان به یکی از بیمارستانهای فوقتخصصی در زمینۀ بیماریهای قلبی بدل شود. پس از انقلاب اسلامی ایران شماری از دستیاران جراح قلب، در این بیمارستان آموزش دیدند که امروزه در مناطق مختلف کشور به خدمت مشغولاند.
این بیمارستان شامل این بخشها بوده است: داخلی قلب و عروق بزرگسالان؛ داخلی قلب و عروق کودکان؛ جراحی قلب و عروق کاتتریسم و آنژیوگرافی؛ سپس میکروالکتروفیزیولوژی؛ توانبخشی و بازتوانی قلب؛ تصویربرداریهای قلبی (اکوکاردیوگرافی، اکوی قلب جنین، سیتی اسکن، ام آر آی، رادیوایزوتوپ)؛ آزمایشگاه؛ مانیتورینگ و درمانگاههای سرپایی.
با گسترش تدریجی، تختهای این مرکز به حدود ۶۰۰ تخت فعال رسیده است که بیش از ۳/ ۱ آنها را تختهای ویژه تشکیل میدهد. امروزه این مرکز با در اختیار داشتن حدود ۱۰۰ تن از اعضای هیئت علمی، خدمات درمانی به مردم ارائه میکند.