• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سازمان تربیت بدنی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تربیت‌بدنی، سازمان sāzmān-e tarbiyat-e badanī ، سازمانی دولتی واقع در خیابان سئول که تا ۱۳۸۹ ش عهده‌دار امور ورزش در ایران بود و از آن سال به بعد وظایفش به وزارت ورزش و جوانان ایران واگذار شد.

[ویرایش]

۱ - سابقۀ آشنایی مردم ایران با ورزشهای نوین



سابقۀ آشنایی مردم ایران با ورزشهای نوین به ورود مستشاران نظامی اتریشی، آلمانی، روسی و سوئدی در اواخر دورۀ قاجار بازمی‌گردد. تعلیم ورزشهای نظامی برای آمادگی جسمی و روحی افسران جوان آشنایی ایرانیان را با ورزشهای نوین سبب شد؛ اما نخستین فردی که ورزش را به میان مردم برد و در مدارس و مراکز غیرنظامی رواج داد، میرمهدی ورزنده بود. وی که در ۱۲۹۶ ش به تازگی از بلژیک و عثمانی بازگشته بود، اقدام به تأسیس کلوپ ژیمناستیک و شمشیربازی در تهران کرد. پس از او، محمود بدر (نصیرالدوله)، وزیر معارف در ۱۲۹۸ ش، به امر ورزش توجه نمود.
[ویرایش]

۲ - ایجاد مجمع فوتبال ایران



در ۱۲۹۹ ش، مک مری، رئیس وقت بانک شاهنشاهی، مجمع فوتبال ایران را بنیان نهاد. در حدود یک‌سال بعد (۱۳۰۰ ش)، این مجمع طی تحولاتی، کاملاً ایرانی شد و به‌صورت سالانه مسابقات منظمی را برگزار کرد.
[۱] برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، ص۳۵۰-۳۵۱، تهران، ۱۳۵۰ ش.

[ویرایش]

۳ - نخستین ورزش دسته‌جمعی‌ در ایران



نخستین ورزش دسته‌جمعی‌ای که فعالیت در آن در ایران آغاز شد، فوتبال بود.
[۲] «تاریخچۀ تأسیس و شرح وظایف کمیتۀ ملی المپیک ایران»، کمیتۀ ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران (بش).

[ویرایش]

۴ - دستور برگزاری مسابقه‌های ورزشی وسیع توسط رضاخان



در ۱۳۰۳ ش، رضاخان سردارسپه که در آن زمان نخست‌وزیر بود، طی حکمی به امان‌الله خان جهانبانی دستور برگزاری مسابقه‌های ورزشی وسیعی را صادر کرد که قسمت اعظم آن در میدان مشق تهران برگزار می‌شد.
[ویرایش]

۵ - تأسیس کلوپ‌های ورزشی



در ۱۳۰۴ ش، کلوپ اجتماعیون ــ بـه مـدیـریت شمس‌الدین شایسته ــ و کلوپهای ورزشی دیگری مثل شعاع و نیک‌نام نیز تأسیس شدند.
[۳] برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، صفحه۳۵۱، تهران، ۱۳۵۰ ش.

[ویرایش]

۶ - تصویب اجباری‌کردن ورزش در مدرسه‌ها



در مراسم افتتاح دورۀ ششم مجلس شورای ملی در ۱۳۰۵ ش، رضا شاه طی نطقی، از مجلس و دولت خواست تا به امر ورزش توجه بیشتری کنند. درپی این نطق، سید محمد تدین، نمایندۀ قائنات(بیرجند) که از ۲۳ بهمن همان سال در کابینۀ میرزا حسن مستوفی عهده‌دار وزارت داخله بود، در ۱۴ شهریور ۱۳۰۶، پیشنهاد اجباری‌کردن ورزش در مدرسه‌ها را به مجلس تقدیم کرد که به تصویب نمایندگان رسید.
[۴] برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، ص۳۵۱-۳۵۲، تهران، ۱۳۵۰ ش.
[۵] دولتهای ایران از میرزا نصرالله خان مشیرالدوله تا میر حسین موسوی، ادارۀ کل آرشیو، اسناد و موزۀ دفتر رئیس‌جمهور، صفحه۱۵۲، تهران، ۱۳۷۹ ش.
[۶] اسامی نمایندگان مجلس شورای ملی از آغاز مشروطیت تا دورۀ ۲۴ قانون‌گذاری و نمایندگان مجلس سنا در هفت دورۀ تقنینیه، به کوشش عطاءالله فرهنگ تهرانی، ص۷۰،۶۸، تهران، ۱۳۵۶ ش.
در این دوره، از میان ورزشها فوتبال و والیبال رونق بیشتری داشت؛ زیرا تأمین لوازم آنها پرهزینه نبود و تماشاچیان زیادی را نیز جذب می‌کرد.
[ویرایش]

۷ - تشکیل انجمن تربیت‌بدنی



قانون اجباری‌کردن ورزش در مدرسه‌ها و توجه ویژۀ رضا شاه به امر ورزش عمومی، زمینه‌ساز تشکیل انجمن تربیت‌بدنی شد. اعضای این انجمن که در دوم اردیبهشت ۱۳۱۳، نخستین جلسۀ خود را تشکیل داد، عبارت بودند از: حکیم‌الملک، علی‌اصغر حکمت، حسین علاء، امان‌الله جهانبانی، عیسی صدیق، سلیمان اسدی، ابراهیم شمس‌آوری، محمدعلی تربیت و محمدرضا پهلوی (ولیعهد). در این جلسه، محمدرضا پهلوی به‌عنوان ریاست عالیه و حسین علاء به ریاست انجمن برگزیده شدند.
[۷] کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، ص۹۰-۹۱، تهران، ۱۳۷۶ ش.
[۸] برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، صفحه۳۵۵، تهران، ۱۳۵۰ ش.
[۹] «مقدمه‌ای بر سازمان تربیت‌بدنی»، سازمان تربیت‌بدنی (بش).
انجمن ملی تربیت‌بدنی زیرمجموعۀ وزارت فرهنگ به شمار می‌آمد و بودجۀ آن از عوارض شهرداریها و کمکهای دولتی تأمین می‌شد. این انجمن در آغاز کار خود در ۱۳۱۴ ش،توماس گیسون، کارشناس آمریکایی تربیت‌بدنی را به استخدام درآورد. گیسون شماری باشگاه ورزشی تأسیس، و به برگزاری اردوهای تابستانی اقدام کرد. تشکیل سازمان پیشاهنگی با هدف ارتقای ورزش میان جوانان، از دیگر اقدامات این انجمن بود.
[ویرایش]

۸ - درخواست عضویت ایران در کمیتۀ بین‌المللی المپیک



در همین زمان، برگزاری بازیهای المپیک ۱۹۳۶ م برلین نزدیک بود و اشتیاق ایرانیان به حضور در مجامع بین‌المللی و ورزشی، انجمن را بر آن داشت تا خود را برای شرکت در این بازیها آماده کند. اگرچه این امر رخ نداد و ایران به طور رسمی، در المپیک برلین حضور نیافت، شماری از ورزش‌کاران ایرانی در این مراسم حاضر شدند و درخواست عضویت ایران در کمیتۀ بین‌المللی المپیک هم‌زمان با بازیهای برلین، به مسئولان مربوط تحویل داده شد.
[ویرایش]

۹ - فعالیت‌های ادیب‌السلطنه در دورۀ ریاست انجمن



پس از حسین علاء، محمدعلی تربیت برای مدت کوتاهی رئیس انجمن شد و پس از او، در مهر ۱۳۱۳، حسین سمیعی (ادیب‌السلطنه) این سمت را برعهده گرفت. از جملۀ فعالیتهای وی در دورۀ شش‌سالۀ ریاست بر انجمن می‌توان احداث زمین ورزشی دوشان‌تپه، اجرای مسابقات ورزشی میان تهران و برخی از شهرستانها، کوشش برای ایجاد ورزش بانوان، انتشار مجلۀ تخصصی، و ایجاد لباسهای یک شکل برای پیشاهنگان را نام برد.
[ویرایش]

۱۰ - فعالیت‌های پازارگاد در دورۀ ریاست انجمن



در ۱۳۱۷ ش بهاءالدین پازارگاد، جایگزین سمیعی شد. افتتاح دانش‌سرای تربیت‌بدنی، تأسیس کانون ورزش ایران، اختصاص بودجۀ رسمی و جداگانۀ ورزش برای شهرستانها، تأسیس باشگاه بوستان ورزش، برگزاری مسابقه‌های ورزشی کشور با نام المپیک داخلی، اقدام به ساخت چند زمین ورزشی و در رأس آنها ورزشگاه امجدیه، تصویب آیین‌نامۀ نشانهای ورزشی، و سرانجام تهیۀ آیین‌نامۀ مالی و استخدامی ورزش از فعالیتهای پازارگاد بود.
[ویرایش]

۱۱ - فعالیت‌های حسین علاء در دورۀ ریاست انجمن



پس از وی، اللٰهیار صالح و سپس، ابوالحسن ابتهاج هریک مدتی ریاست انجمن را به‌عهده داشتند. در ۱۳۲۰ ش، حسین علاء دوباره به ریاست انجمن برگزیده شد. وی در دورۀ دوم ریاست خود، شخصی به نام فوکل را به‌عنوان کارشناس ورزش، استخدام، و به خرید وسایل ورزشی از کشورهای آمریکا و انگلیس اقدام کرد؛ همچنین او برای نخستین‌بار، از چند تیم ورزشی خارجی برای برگزاری مسابقاتی با تیمهای ایرانی دعوت به عمل آورد.
[۱۰] کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، صفحه۹۱، تهران، ۱۳۷۶ ش.
[۱۱] برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، ص۳۶۰-۳۶۶، تهران، ۱۳۵۰ ش.

[ویرایش]

۱۲ - تفکیک انجمن تربیت‌بدنی



در ۱۳۲۰ ش، انجمن تربیت‌بدنی به دو بخش متمایز تفکیک شد. تربیت‌بدنی آموزشگاهها به وزارت فرهنگ، و امور ورزشی دستجات آزاد و پیشاهنگی به انجمن ملی تربیت‌بدنی واگذار شد.
[۱۲] «مقدمه‌ای بر سازمان تربیت‌بدنی»، سازمان تربیت‌بدنی (بش).

[ویرایش]

۱۳ - عضویت رسمی ایران در کمیتۀ بین‌المللی المپیک



بعد از پایان جنگ جهانی دوم، اندیشۀ تشکیل فدراسیونهای ورزشی برپایۀ موازین بین‌المللی قوت گرفت؛ ازاین‌رو، در ۱۳۲۴ ش، ۱۵ فدراسیون ملی و هستۀ مرکزی کمیتۀ ملی المپیک ایران با هدف شرکت در بازیهای المپیک ۱۹۴۸ م لندن تشکیل شد. در پی آن، برای پذیرش این فدراسیونها در فدراسیونهای بین‌المللی و نیز عضویت ایران در کمیتۀ بین‌المللی المپیک، در اردیبهشت‌ماه ۱۳۲۵، کمیتۀ ملی المپیک ایران تشکیل گردید و در ۱۳۲۶ ش ایران به طور رسمی، به عضویت کمیتۀ بین‌المللی المپیک درآمد و توانست نخستین هیئت ورزشی خود را به بازیهای المپیک ۱۹۴۸ م لندن اعزام کند.
[۱۳] «تاریخچۀ تأسیس و شرح وظایف کمیتۀ ملی المپیک ایران»، کمیتۀ ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران (بش).

[ویرایش]

۱۴ - فعالیت‌های سازمان تربیت‌بدنی تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی



در ۱۳۵۰ ش، تربیت‌بدنی با قرارگرفتن در بخش معاونت نخست‌وزیری، شکل مستقل‌تری یافت. از آن پس، در استانها ادارات کل تربیت‌بدنی و هیئتهای ورزشی امور تربیت‌بدنی و ورزش را بر عهده گرفتند و مقرر شد که سازمان تربیت‌بدنی، فدراسیونهای ورزشی و کمیتۀ ملی المپیک نظارت بر این فعالیتها را برعهده گیـرند.
[۱۴] «مقدمه‌ای بر سازمان تربیت‌بدنی»، سازمان تربیت‌بدنی (بش).
احـداث ورزشگاه ۱۰۰ هزار ـ نفری آریامهر (آزادی کنونی) در ۱۳۵۰ ش، برگزاری جشنهای چهارم و نهم آبان و روز ۲۲ مهر در هر سال، احداث ورزشگاه مجهز کارگران (شهید معتمدی کنونی)، و برگزاری مسابقات بین‌المللی در رشته‌های مختلف ورزشی از فعالیتهای این سازمان تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به شمار می‌آید.
[۱۵] برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، ص۴۳۲، ۴۳۵، تهران، ۱۳۵۰ ش.

[ویرایش]

۱۵ - رؤسای سازمان تربیت‌بدنی از ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۷ ش



سازمان ملی تربیت‌بدنی از ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۷ ش، همواره زیر نظر یکی از اعضای خاندان سلطنتی (به‌عنوان رئیس افتخاری) و افسران ارشد ارتش یا رجال درباری اداره می‌شد. محمود بدر، سید علی شایگان‌مولی، سپهبد امان‌الله جهانبانی، سپهبد نادر باتمانقلیچ، کمال‌الدین جناب، سرلشکر عباس ایزدپناه، محمد دفتری، محمدحسین عمیدی، منوچهر قراگزلو، سپهبد پرویز خسروانی، سپهبد مصطفی امجدی، علی حجت کاشانی و سپهبد نادر جهانبانی رؤسای این سازمان بوده‌اند.
[۱۶] کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، صفحه۹۴، تهران، ۱۳۷۶ ش.
در این دوره، بنا بر تناسب گسترش روزافزون ورزش و ضرورت توجه به اصول علمی تربیت‌بدنی، مدرسه‌ها و دانشکده‌های تربیت‌بدنی شکل گرفتند؛ همچنین حضور مرتب تیمهای ورزشی در دوره‌های مختلف ازجمله بازیهای المپیک و موفقیت در برخی از رشته‌ها همچون کشتی و وزنه‌برداری، از دیگر ویژگیهای این دوره بود.
[۱۷] «مقدمه‌ای بر سازمان تربیت‌بدنی»، سازمان تربیت‌بدنی (بش).

[ویرایش]

۱۶ - توجه به مقولۀ ورزش در اصل سوم قانون اساسی



پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ریاست سازمان تربیت‌بدنی برعهدۀ یکی از معاونان رئیس‌جمهور گذاشته شد و برای نخستین‌بار در طول تاریخ قانون‌گذاری ایران، در اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران توجه به مقولۀ ورزش ذکر گردید. مطابق این اصل، به سبب اهمیت مقولۀ تربیت‌بدنی و ورزش در زندگی روزمره، بر لزوم توسعۀ آن میان آحاد مردم تأکید شده است.
[۱۸] قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، صفحه۱۴.
[۱۹] کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، صفحه۹۴، تهران، ۱۳۷۶ ش.

[ویرایش]

۱۷ - وظایف اساسی سازمان تربیت‌بدنی



وظایف اساسی سازمان تربیت‌بدنی در نظام جمهوری اسلامی به این شرح مقرر شده است: پرورش نیروی جسمانی و تقویت روحیۀ سالم در افراد و توسعه و تعمیم ورزش؛ تعلیم و تربیت مربی و معلم ورزش؛ تأسیس، تجهیز و ادارۀ مراکز ورزشی؛ صدور و لغو پروانۀ باشگاهها؛ همکاری و راهنمایی فدراسیونها؛ ایجاد و ادارۀ مراکز تربیت معلم ورزش؛ و بازرسی و نظارت در امور فنی مربوط به ورزش و تربیت‌بدنی.
[۲۰] «سازمان تربیت‌بدنی و ورزش»، دبیرخانۀ شورای عالی انقلاب فرهنگی (بش).

[ویرایش]

۱۸ - رؤسای سازمان تربیت‌بدنی از ۱۳۵۷ تا ۱۳۸۹ ش



رؤسای این سازمان از ۱۳۵۷ تا ۱۳۸۹ ش عبارت بودند از: حسین شاه‌حسینی، مصطفی داوودی، اسماعیل داوودی شمسی، احمد درگاهی، حسن غفوری‌فرد، مصطفی هاشمی‌طبا، محسن مهرعلیزاده، محمد علی‌آبادی و علی سعیدلو. در دی ماه ۱۳۸۹، بر پایۀ مصوبۀ مجلس شورای اسلامی، سازمان تربیت‌بدنی و سازمان ملی جوانان با یکدیگر ادغام، و وزارت ورزش و جوانان تشکیل، و از آن پس، این وزارتخانه عهده‌دار امور ورزشی ایران شد.
[۲۱] کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، صفحه۹۴، تهران، ۱۳۷۶ ش.
[۲۲] «رؤسا و دبیران کل کمیتۀ ملی المپیک ایران از آغاز انقلاب تاکنون»، کمیتۀ ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران (بش).
[۲۳] «تاریخچۀ تأسیس و شرح وظایف کمیتۀ ملی المپیک ایران»، کمیتۀ ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران (بش).
[۲۴] «سازمان تربیت‌بدنی و ورزش»، دبیرخانۀ شورای عالی انقلاب فرهنگی (بش).

[ویرایش]

۱۹ - پانویس


 
۱. برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، ص۳۵۰-۳۵۱، تهران، ۱۳۵۰ ش.
۲. «تاریخچۀ تأسیس و شرح وظایف کمیتۀ ملی المپیک ایران»، کمیتۀ ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران (بش).
۳. برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، صفحه۳۵۱، تهران، ۱۳۵۰ ش.
۴. برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، ص۳۵۱-۳۵۲، تهران، ۱۳۵۰ ش.
۵. دولتهای ایران از میرزا نصرالله خان مشیرالدوله تا میر حسین موسوی، ادارۀ کل آرشیو، اسناد و موزۀ دفتر رئیس‌جمهور، صفحه۱۵۲، تهران، ۱۳۷۹ ش.
۶. اسامی نمایندگان مجلس شورای ملی از آغاز مشروطیت تا دورۀ ۲۴ قانون‌گذاری و نمایندگان مجلس سنا در هفت دورۀ تقنینیه، به کوشش عطاءالله فرهنگ تهرانی، ص۷۰،۶۸، تهران، ۱۳۵۶ ش.
۷. کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، ص۹۰-۹۱، تهران، ۱۳۷۶ ش.
۸. برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، صفحه۳۵۵، تهران، ۱۳۵۰ ش.
۹. «مقدمه‌ای بر سازمان تربیت‌بدنی»، سازمان تربیت‌بدنی (بش).
۱۰. کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، صفحه۹۱، تهران، ۱۳۷۶ ش.
۱۱. برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، ص۳۶۰-۳۶۶، تهران، ۱۳۵۰ ش.
۱۲. «مقدمه‌ای بر سازمان تربیت‌بدنی»، سازمان تربیت‌بدنی (بش).
۱۳. «تاریخچۀ تأسیس و شرح وظایف کمیتۀ ملی المپیک ایران»، کمیتۀ ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران (بش).
۱۴. «مقدمه‌ای بر سازمان تربیت‌بدنی»، سازمان تربیت‌بدنی (بش).
۱۵. برزگر، فرامرز، تاریخ ورزش ایران، ص۴۳۲، ۴۳۵، تهران، ۱۳۵۰ ش.
۱۶. کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، صفحه۹۴، تهران، ۱۳۷۶ ش.
۱۷. «مقدمه‌ای بر سازمان تربیت‌بدنی»، سازمان تربیت‌بدنی (بش).
۱۸. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، صفحه۱۴.
۱۹. کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، صفحه۹۴، تهران، ۱۳۷۶ ش.
۲۰. «سازمان تربیت‌بدنی و ورزش»، دبیرخانۀ شورای عالی انقلاب فرهنگی (بش).
۲۱. کاشف، محمد، تاریخ تربیت‌بدنی، صفحه۹۴، تهران، ۱۳۷۶ ش.
۲۲. «رؤسا و دبیران کل کمیتۀ ملی المپیک ایران از آغاز انقلاب تاکنون»، کمیتۀ ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران (بش).
۲۳. «تاریخچۀ تأسیس و شرح وظایف کمیتۀ ملی المپیک ایران»، کمیتۀ ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران (بش).
۲۴. «سازمان تربیت‌بدنی و ورزش»، دبیرخانۀ شورای عالی انقلاب فرهنگی (بش).

[ویرایش]

۲۰ - منبع



مرادیان‌منفرد، علی‌محمد، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «تربیت بدنی، سازمان» ص۶۳۱.    






جعبه ابزار