• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دره اسپی او

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اسپی‌او، دره \ darre-ye espī-ow\ ، دره‌ای واقع در غرب قلۀ توچال، به موازات یال شاه‌نشین در حد فاصل یال اشترگردن و قسمت انتهایی درۀ درکه.

[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این دره به درازای حدود ۷۰۰‘ ۲ متر از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده و شیب آن به سمت درۀ درکه است. درۀ اسپی‌او از شمال غربی به قسمت میانی یال اشترگردن و از جنوب شرقی به دوراهی درۀ درکه و درۀ مال‌احمد منتهی می‌گردد. اختلاف ارتفاع میان دو نقطۀ آغازین و پایانی آن حدود ۹۰۰ متر است.
[ویرایش]

۲ - ویژگی‌های دره



از ویژگیهای این دره می‌توان به قرارگرفتن آن در زیر قله‌های بلندی چون شاه‌نشین، سربازارک و سی‌وسه چم اشاره کرد که این امر سبب شده است این دره دارای آب فراوان و خروشانی باشد. فاصلۀ عرضی یال چپ و راست دره خیلی زیاد است و یال سمت راست که خط‌الرأس شاه‌نشین است، دارای شیارهای عمودی و رو به پایین بسیاری است که این یال را در پایین دره غیرقابل‌عبور کرده است. این شیارها را گرده‌های چیلان یا چیلا می‌نامند.
از دیگر ویژگیهای این دره، وجود چشمه‌های فراوان و پرآب است که همگی به درۀ اسپی‌او می‌ریزند.
[ویرایش]

۳ - راه ورود به دره



ورود به این دره بیشتر از طریق درۀ درکه به سمت چپ امکان‌پذیر است؛ اما از دیگر مناطق مانند قلۀ پلنگ‌چال و یال اشترگردن نیز می‌توان به این دره راه یافت.
[ویرایش]

۴ - خطرناک بودن دره در فصل زمستان



این دره در تابستان بسیار زیبا و پر از آب، و در زمستان بسیار خطرناک، با احتمال ریزش بهمن و پوشیده از برفهای سنگین است.
راه‌پیمایی و پیمایش در این دره در بیشتر فصلهای سال ساده و جذاب، ولی در زمستان بسیار خطرناک و حادثه‌آفرین است. زمان پیمایش آن در حدود یک تا یک‌ونیم ساعت در تابستان است.
[ویرایش]

۵ - قله‌های قابل دسترسی



از طریق این دره می‌توان به قله‌هایی نظیر سربازارک، پلنگ‌چال، سی‌وسه‌چم، شاه‌نشین، لوارک یا مناطقی چون امامزاده داوود و حتى به شهرستانک دسترسی یافت.
[ویرایش]

۶ - منبع



یاسینی، مجید، دانشنامه تهران بزرگ، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، برگرفته از مقاله «اسپی او، دره»، صفحه۱۲۰.    


رده‌های این صفحه : دره اسپی او | دره های تهران




جعبه ابزار