• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تماشا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تماشا tamāšā ، روستایی از توابع دهستان سیاه‌رود، واقع در فاصلۀ ۱۵ کیلومتری جنوب غربی شهر بومهن
تماشا
اطلاعات ‌کلی
نام‌رسمیتماشا
روی‌نقشه آری
عرض‌جغرافیایی °۳۵ و ´۴۰ عرض شمالی
طول‌جغرافیایی °۵۱ و ´۵۰ طول شرقی
ارتفاع۵۴۷‘۱ متر
استانتهران
شهرستانبومهن
بخشسیاه‌رود
دهستانسیاه‌رود
وسعت۸۷۵‘۲ هکتار
اطلاعات شغلی، جمعیتی و دینی
جمعیت جمعیت ثابت آن حدود ۳۰ خانوار
مشاغلدامداری
زبان فارسی
مذهب شیعه


[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این روستا در°۵۱ و ´۵۰ طول شرقی، و°۳۵ و ´۴۰ عرض شمالی، در ارتفاع ۵۴۷‘۱ متری از سطح دریا جای دارد.
[ویرایش]

۲ - وضعیت کنونی روستا



وضعیت کنونی (۱۳۹۱ ش) روستای تماشا به گونه‌ای است که می‌توان آن را شامل دو بخش با فاصلۀ حدود ۱ کمـ از یکدیگر دانست.

۲.۱ - بخش اول


در بخش قدیم روستا، بافت قدیم و خانه‌های اهالی حدود ۴۰ ساختمان مسکونی خشت‌وگلی را با سقف‌های مسطح در بر می‌گیرد که با تیرهای چوبی پوشانده شده، و بیشتر آن‌ها نیمه‌ویرانه است. در کنار هر یک از خانه‌ها آغل و طویله‌ای با وضعیت نه‌چندان مطلوب وجود دارد. در تمامی این بخش که حدود ۱۰۰×۱۵۰ متر گسترۀ آن است، تنها چند درخت از انواع توت، چنار، کاج و زبان‌گنجشک (ون) وجود دارد.

۲.۲ - بخش دوم


بخش دوم روستای تماشا، قسمت جدید و نوساز آن است که در فاصلۀ یک کیلومتری بافت قدیم و در شرق آن، در مجاورت جاده‌ای که از روستای باغ‌کمش به کوه بادام می‌رسد و سنگ مورد نیاز مصرفی کارخانۀ سیمان شمال از آنجا تأمین می‌شود، قرار دارد. گرداگرد قسمت جدید روستای تماشا را باغ‌هایی با انواع درختان میوه، مانند گردو، گیلاس، سیب، آلبالو، هلو و توت در برگرفته است. بخش عمدۀ زمین‌های اطراف این قسمت از روستا تفکیک و قطعه‌بندی، و گرداگرد آن با بلوک‌های سیمانی دیوارکشی شده است.
[ویرایش]

۳ - منبع تامین آب روستا



تنها منبع آب آشامیدنی، مصرفی و کشاورزی اندک روستای تماشا که یک رشته قنات است، در شمال شرقی این بخش جریان دارد که با لوله به مرکز قدیمی روستا منتقل می‌شود.
[ویرایش]

۴ - مشاغل روستا



تمامی اهالی بومی و اصیل روستای تماشا که از ایلات و طوایف میرزایی، نصیری و بیک‌مراد هستند، دامدارند. آن‌ها در اواخر فصل بهار به همراه دام‌های خود برای ییلاق به دشت لار کوچ می‌کنند و در اواخر فصل تابستان به روستای خود بازمی‌گردند.
[ویرایش]

۵ - وضعیت سکونت روستا



روستای تماشا در تابستان جمعیت ساکن ندارد و جمعیت ثابت آن حدود ۳۰ خانوار، و وسعت محدوده‌اش ۸۷۵‘۲ هکتار است. در این محدوده دو چشمۀ دائمی و یک رشته قنات نیز وجود دارد.
[ویرایش]

۶ - امکانات روستا



این روستا فاقد مدرسه، حمام، مسجد و حسینیه است و شمار محدود دانش‌آموزان آن برای تحصیل به روستاهای اطراف نظیر باغ‌ کمش، سیاه‌ سنگ و کِرِشت می‌روند.
[ویرایش]

۷ - مسیر دسترسی به روستا



برای رسیدن به روستای تماشا می‌توان از جاده‌ای خاکی که از جنوب شرقی روستای باغ‌کمش به سمت معدن سنگ کوه‌بام امتداد می‌یابد و حدود ۱۱ کمـ است یا از جادۀ بومهن به کرشت و مسیر جاده درازدره که طول آن حدود ۱۵ کمـ است، استفاده کرد.
[ویرایش]

۸ - منبع



پازوکی طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «تماشا»، ص۶۴۳.    


رده‌های این صفحه : روستاهای تهران




جعبه ابزار