• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بوستان آب و آتش

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بوستان آب و آتش یا بوستان حضرت ابراهیم (ع)، بوستانی در شمال مجموعۀ تفریحی اراضی عباس‌آباد است. این بوستان با مساحت حدود ۰۰۰‘۴۲ مـ۲ در منطقۀ ۳ شهرداری تهران، پس از تقاطع بزرگراه حقانی و آفریقا (چهارراه جهان کودک)، نبش خیابان دیدار جنوبی واقع شده است.
دسترسی به این بوستان از سمت شمال از بزرگراه حقانی، از سمت غرب از طریق دو کوچۀ کمان و ژوبین، و از سمت جنوب از بوستان بنادر امکان‌پذیر است. همچنین این بوستان از سمت شرق به بزرگراه مدرس و بوستان جنگلی طالقانی محدود می‌شود. 
بوستان آب و آتش
مشخصات مکان
نامبوستان آب و آتش
نام دیگربوستان حضرت ابراهیم (ع)
کشور ایران
استان تهران
موقعیت عباس‌آباد
زمان بهره‌برداری۱۳۸۹ ش
مختصات جغرافیایی
وسعت۰۰۰‘۴۲ مـ۲


فهرست مندرجات

۱ - ساخت
۲ - طراحی
[ویرایش]

۱ - ساخت



ساخت بوستان آب و آتش براساس طرح جامع اراضی عباس‌آباد که در ۲/ ۵/ ۱۳۸۴ ش به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران رسید، آغاز شد که بخشی از آن در ۱۳۸۸ ش، و بخشی دیگر در ۱۳۸۹ ش به بهره‌برداری رسید. این بوستان با مدیریت شرکت نوسازی اراضی عباس‌آباد که زیر نظر شهرداری تهران ساخته شده است، اداره می‌شود.
[ویرایش]

۲ - طراحی



عرصۀ بوستان آب و آتش به دو بخش جنبش و هیاهو، و سکون و آرامش تقسیم گردیده است؛ چنان‌که بازدیدکننده بتواند در سکون و آرامش نظاره‌گر جنبش و هیاهوی زندگی باشد. از آنجاکه عملکرد فضایی بوستان، برپایۀ تحرک و عبور و مرور برنامه‌ریزی شده است و حرکت گردشگر نباید در این امتداد، حتى توسط آبنمای مرکزی قطع گردد، انبار آب به زیر زمین منتقل گردیده است و بازدیدکنندگان می‌توانند به راحتی از میان فواره‌ها به مسیر خود ادامه دهند.
از شاخصه‌های این بوستان جایگاه آب‌بازی کودکان زیر ۷ سال است. همچنین در محوطه‌ای از بوستان بر روی سطح زمین سرامیکهای رنگارنگی به کار رفته است که از زیر آنها آب فوران می‌کند و شور و هیجان بسیاری برای کودکان به وجود می‌آورد. عرصۀ پرتاب آب با ۲۴۰ نازل کنترل‌شونده به همراه ۲۴۰ نقطۀ پخش نور از دیگر امکانات این بوستان به شمار می‌رود. در محوطۀ دیگری از این بوستان ۴ برج (معروف به برج آتش) با مصالحی از سنگ، خاک و آجر به ارتفاع ۱۰ متر ساخته شده است. از این برجها زبانه‌های آتش از یک متر تا ۱۰ متر بالا می‌روند. آتشی که از این برجها بیرون می‌آید، هیجان بسیاری را برای بینندگان ایجاد می‌کند و این مراسم شبها برگزار می‌شود. کوشش شده است برجهای آتش بیشترین فاصله را با بافت مسکونی ضلع غربی بوستان داشته باشند و در خط‌الرأس یال مشرف به بزرگراه مدرس قرار گیرند. محوطۀ این برجها با فواره‌ها و آب‌نماهایی متنوع تلفیق شده است و آب جاری را که بالا می‌رود تا ارتفاع ۱۰ متر به شکل موزون به هوا پرتاب می‌کند.
یکی دیگر از شاخصه‌های این بوستان، ستونهای منقوش به مفاهیم اسلامی و حماسی است. بوستان آب و آتش دارای آمفی‌تئاتر رو باز ۷۰۰متری است با سقف چادری که گنجایش ۳۷۰ تن را دارد. ۵ پرده داستان حضرت ابراهیم (ع) شامل بت‌شکنی، گلستان شدن آتش، نزول فرشته‌های وحی، ذبح حضرت اسماعیل (ع)، و مراسم حج دور تا دور بوستان قرار دارد و بعضی شبها نقّالی در مقابل آمفی‌تئاتر می‌ایستد و به پرده‌خوانی مشغول می‌شود. این پرده در واقع نقش برجسته‌ای فولادی است که بر روی دیوار ساخته شده است و حدود ۳۵ تن وزن دارد. طول آن ۱۴۰ متر، و ارتفاع بلندترین نقطۀ آن ۵/ ۶ متر است. روی این نقش برجسته با فرفورژه و پتینه کار شده است. این نوع پرده برای نخستین‌بار در ایران طراحی، و ساخته شده است. طرح آن از امیر صباحی موسوی و سازندۀ آن مرتضى باقری است که آن را در ۱۳۸۸ ش در مدت ۶ ماه طراحی کرده، و ساخته‌اند.
سکوی نماز با وسعت ۱۲۰ مـ۲، و ایستگاه دوچرخه و کالسکه (که با اسبچه‌های کوچک خزری و اسبهای اصیل ایرانی و ترکمن و عرب کشیده می‌شوند)، در ضلع جنوب شرقی بوستان واقع شده است. در این مانژ اسب‌سواری نیز آموزش داده می‌شود. رستوران از دیگر امکانات بوستان آب و آتش است .
با توجه به موقعیت مکانی محدودۀ گردشگری اراضی عباس‌آباد و وجود نهرها و قناتهای نزدیک به آن، با استحصال و تصفیه در طی چند مرحله، مصارف عمومی آبیاری و آب خام آن تأمین گردیده است.


رده‌های این صفحه : بوستان های تهران




جعبه ابزار