اوین (مسجد جامع و حسینیه)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
مسجد و حسینیهای قدیمی در محلۀ اوین که در خیابان شهید کچویی، کوچۀ حسینیه در کنار یکدیگر واقع شدهاند.
[ویرایش]
قدمت بنای اولیۀ این مسجد به عهد قاجار بازمیگردد. بنابر کاشینوشتههای محراب شبستان، این مسجد توسط حاج حیدر شیرازی در ۱۲۷۸ ش بنا شده، و در ۱۳۲۰ ش توسط نوهاش حاج علیرضا حیدریان مرمت و بازسازی گردیده، و در طی سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۷ ش توسط دکتر ابوالقاسم گرام، فرزند حاج علیرضا، از نو بنا شده است.
مسجد جامع اوین مشتمل بر دو طبقه است. طبقۀ نخست مشتمل بر یک شبستان به مساحت ۱۶۰ تا ۱۷۰ مـ۲ مربوط به آقایان، و طبقۀ بالایی مربوط به بانوان است.
از ویژگیهای بارز این مسجد آن است که تمامی مراسم سوگواری و مولودی ــ بهجز ۲۰ شبِ نخستِ محرم و شب میلاد امام زمان (ع) که در حسینیۀ اوین صورت میگیرد ــ در آن برگزار میشود. این مسجد دارای کتابخانه، بسیج خواهران و بسیج بـرادران، کانون فرهنگی ـ هنـری شهدای اوین و صندوق قرضالحسنۀ جوادالائمه است.
[ویرایش]
مسجد جامع اوین از دهۀ ۱۳۲۰ ش به بعد امام جماعت ثابت داشته است و به طور مداوم نمازهای جماعت از آن تاریخ تا به امروز در آنجا برگزار میشود. در ۱۳۲۸ ش حجت الاسلام شیخ حسین محمودی گلپایگانی توسط آیتالله گلپایگانی ــ از مراجع وقت قم ــ بهعنوان امام جماعت مسجد جامع اوین منصوب شد. محمودآبادی گلپایگانی تا زمان وفاتش در ۱۳۷۲ ش امامت مسجد را عهدهدار بود و هر روزه نماز را در ۳ نوبت به صورت جماعت برگزار میکرد. بنا بر وصیت ایشان، پیکر او در آستانۀ ورودی حسینیه به خاک سپرده شد تا زیر پای عزاداران امام حسین (ع) مدفون شده باشد. گفته شده در مراسم تشییع جنازۀ ایشان حدود ۰۰۰‘۱۰ تن از سراسر ایران شرکت داشتند.حجت الاسلام احمد محمودآبادی گلپایگانی از ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۷ ش، حجت الاسلام منافی از ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۲ ش و حجت الاسلام سلمان متدین از ۱۳۸۲ به بعد امامت جماعت این مسجد را بر عهده داشتهاند.
[ویرایش]
این حسینیه در کنار مسجد جامع اوین واقع شده است. بنا به گفتۀ اهالی، قدمت این حسینیه که به همت اهالی ده بنا شده است، به میانههای دورۀ قاجاریه بازمیگردد. این حسینیه در ۱۳۴۶ ش به همت حجت الاسلام حسین محمودی گلپایگانی ــ امام جماعت مسجد جامع اوین ــ و سید اصغر ابطحی و شمار دیگری از خیّران بازسازی شد.
با توجه به اینکه حسینیه و مسجد جامع اوین در کنار یکدیگر واقع شدهاند، بخشی از برنامهها و مراسم در حسینیه و بخشی دیگر در مسجد جامع برگزار میشود. تا پیش از انقلاب، مراسم عزاداری در ماههای محرم و صفر در این حسینیه انجام میگرفت؛ اما پس از انقلاب، همانطور که پیشتر بیان شد، ۲۰ شب نخست ماه محرم در حسینیه، و بقیۀ آن به مدت ۳ دهه در ماه صفر در مسجد برگزار میشود. در مراسمی که بهخصوص در روزهای تاسوعا و عاشورا در حسینیه برگزار میشود، بیش از ۰۰۰‘۳۰ تن برای عزاداری و تشکیل دستههای عزاداری به این حسینیه میآیند.
در نظر اهالی اوین این حسینیه دارای کرامات بسیاری است و در این باره حکایاتی نیز نقل میکنند که بنابر یکی از آنها، در حدود سال ۱۳۳۰ ش شخصی مسیحی را که از بیماری لاعلاجی رنج میبرد، در شب تاسوعا برای شفا گرفتن به حسینیه آوردند. آن شخص شب در آنجا خوابید و خواب دید که فردی رشید که یک دست هم ندارد، در گوشهای از حسینیه ایستاده است. وقتی از خواب بیدار شد، شفا یافت و سپس مسلمان شد.