• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اتابک

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اتابک atābak، محله‌ای در جنوب شرقی شهر تهران. 
اتابک
دفتر
اطلاعات ‌کلی
نام‌رسمیاتابک
روی‌نقشه آری
استانتهران
بخشدر جنوب شرقی شهر تهران
ساخت و سازنخستین دهۀ ۱۳۴۰ ش
تغییرات در محلهاوایل دهۀ ۱۳۸۰ ش
اطلاعات جمعیتی و دینی
وسعت درحدود ۳/ ۹ کمـ۲
زبان فارسی
مذهب شیعه
امکانات مراکز و اماکن خدماتی، تفریحی، فرهنگی و آموزشی، دارای ۹ مسجد، ۳ حسینیه، دو تکیه، یک درمانگاه شبانه‌روزی و آزمایشگاه، مراکز آموزشی دولتی از سطوح ابتدایی تا پایان دوره متوسطه، یک کتابخانه عمومی، یک خانه فرهنگی، یک مرکز مشاوره و درمان اعتیاد و ۳ بوستان عمومی


[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این محله با وسعتی درحدود ۳/ ۹ کمـ۲، در نیمۀ شمالی منطقۀ ۱۵ شهرداری تهران جای دارد و از شمال به خیابان خاوران، از جنوب به بزرگراه بعثت، از شرق به خیابان مسجد بنی‌هاشم، و از غرب به خیابان [ذوالفقاری محدود است.
[۱] «تـاریخچه محلـۀ اتـابک»، محلـۀ اتـابک (بش ).
[۲] نقشـه راهنمای منطقۀ ۱۵ شهرداری تهران، گیتاشناسی، تهران، شم‌ ۳۱۵.

[ویرایش]

۲ - تاریخچه



پیشینۀ ساخت‌و‌ساز در زمین‌های این محله به سال‌های نخستین دهۀ ۱۳۴۰ ش بازمی‌گردد. تا پیش از این تاریخ، این اراضی بایر بود و فقط قهوه‌خانه‌ای در آن وجود داشت که خودروهای عبوری‌ای که از تهران به گورستان مسگرآباد می‌رفتند، در آنجا توقف و استراحت می‌کردند. با گسترش کالبدی شهر تهران در دهۀ ۱۳۴۰ ش، ساخت‌و‌ ساز در محدودۀ اراضی این محله، در حوالی بقعۀ امامزاده سیده ملک‌خاتون آغاز شد. درواقع می‌توان گفت هستۀ اولیۀ محلۀ اتابک در حوالی این بقعه شکل گرفت. به‌گفتۀ مطلعان محلی، نخستین کسانی که در این محله ساکن شدند، مردمانی از اهالی دروازه‌غار بودند. سپس گروه‌هایی از آذربایجانی‌ها که بیشتر آن‌ها رابطۀ خویشاوندی با یکدیگر داشتند، در این محله سکونت اختیار کردند. بزرگ‌ترین طایفه از این گروه، غمیلویی‌ها هستند. اعضای این طایفه میان خود، از انسجام قابل ملاحظه‌ای برخوردارند. اینان دارای هیئت‌های خاص خود هستند و مراسم سوگواری ماه‌های محرم و صفر را به‌صورت اختصاصی و جدا از دیگران برگزار می‌کنند.
[۳] «تـاریخچه محلـۀ اتـابک»، محلـۀ اتـابک (بش ).

[ویرایش]

۳ - بافت محله



محلۀ اتابک دارای بافتی فرسوده با کوچه‌هایی تنگ و خانه‌های کوچک و تراکم بالای جمعیتی است.
[ویرایش]

۴ - ویژگی‌های محله



از دیگر ویژگی‌های این محله، وجود کارگاه‌های لوسترسازی و دفترسازی با تراکم بسیار در جای‌جای محله است. بیشتر فعالان در حرفۀ دفترسازی، از طایفۀ غمیلویی‌ها هستند که نسل‌اندرنسل بدین کار اشتغال داشته‌اند.
[ویرایش]

۵ - نغییرات محله



از اوایل دهۀ ۱۳۸۰ ش، شهرداری تهران با هدف نوسازی بافت فرسودۀ محلۀ اتابک، تسهیلاتی تشویقی به‌منظور ایجاد انگیزه در سرمایه‌گذاران، ایجاد کرد. نوسازی در محلۀ اتابک در قالب طرح‌های مشارکتی انجام می‌پذیرد؛ بدین‌گونه که پیمانکاران، چند ملک را که زیر ۸۰ مـ۲ مساحت دارند، یکپارچه کرده و مجتمع‌هـای مسکونی جدیدی در زمین‌های با متراژ مناسب برپا می‌دارند و صاحبان املاک فرسوده نیز، در ازای واگذاری املاک خود، واحد یا واحدهای مسکونی نوساز دریافت می‌دارند.
[ویرایش]

۶ - امکانات محله



محلۀ اتابک ازلحاظ دارابودن مراکز و اماکن خدماتی، تفریحی، فرهنگی و آموزشی امکانات چندانی ندارد. این محله در ۱۳۹۳ ش دارای ۹ مسجد، ۳ حسینیه، دو تکیه، یک درمانگاه شبانه‌روزی و یک آزمایشگاه متعلق به بخش خصوصی، شماری مراکز آموزشی دولتی از سطوح ابتدایی تا پایان دورۀ متوسطه، یک کتابخانۀ عمومی، یک خانۀ فرهنگی، یک مرکز مشاوره و درمان اعتیاد و ۳ بوستان عمومی بوده است.
[۴] «محلۀ اتابک منطقۀ ۱۵ شهرداری تهران»، فرهنگی (بش ).

[ویرایش]

۷ - پانویس


 
۱. «تـاریخچه محلـۀ اتـابک»، محلـۀ اتـابک (بش ).
۲. نقشـه راهنمای منطقۀ ۱۵ شهرداری تهران، گیتاشناسی، تهران، شم‌ ۳۱۵.
۳. «تـاریخچه محلـۀ اتـابک»، محلـۀ اتـابک (بش ).
۴. «محلۀ اتابک منطقۀ ۱۵ شهرداری تهران»، فرهنگی (بش ).

[ویرایش]

۸ - منبع



سلیمانی، محسن، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «اتابک»، ص۳۰.    






جعبه ابزار