• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آهنگرک

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آهنگرک āhangarak ، دره و روستایی واقع در غرب میگون از توابع بخش رودبار قصران.

[ویرایش]

۱ - طول امتداد دره آهنگرک



دره آهنگرک از جنوب شهر میگون در ارتفاع ۰۷۳‘۲متری از سطح دریا در محلی به نام کَلاکی آغاز و با شیب ملایم به سمت شمال غربی امتداد می‌یابد و در ارتفاع ۳۸۲‘۲ متری از سطح دریا به محلی به نام اودرّه (دره آب) منتهی می‌شود.
[ویرایش]

۲ - طول ارتفاع دره آهنگرک



طول درۀ آهنگرک از جادۀ فعلی و از بلوار مرکزی شهر میگون که شاهد نام دارد، تا انتها ۶۵۰‘ ۳ متر، و اختلاف ارتفاع دو نقطۀ آغاز و پایان آن حدود ۴۰۰ متر است.
[ویرایش]

۳ - ویژگی دره آهنگرک



از ویژگیهای این دره شکل قوسی، آب فراوان و چشمۀ دائمی آن است.
[ویرایش]

۴ - نام مزارع و مناطق سمت شمال به غرب دره آهنگرک



نام مزارع و مناطق سمت شمال درۀ آهنگرک از میگون به غرب به ترتیب مرشک ، جوسنگ یا جوسانک، آهنگرک پایین، میش چشمه(چشمه میشفراخنو(منطقۀ گشاد و پهن)، مینی‌سی، آهنگرک بالا، همن یا هُمند (منطقه هموار)، و قنات آهنگرک نام دارد.
[ویرایش]

۵ - نام دره شمال شرقی و شمال غربی دره آهنگرک



در سمت بالا و شمال آهنگرک بالا دره‌ای به سمت شمال شرقی امتداد می‌یابد که به نام خشک دره (خشک دره) خوانده می‌شود. دره‌ای دیگر در شمال غربی آهنگرک بالا وجود دارد که نام آن مگ سنگ است.
[ویرایش]

۶ - نام کوه حدفاصل میان دره خشک دره و مگ سنگ



کوه حد فاصل خِشکِ دره و مگ سنگ، لش‌پشت نامیده می‌شود که دارای مزارعی به نام بند سر، مهدی‌کاچینه (محلی که مهدی در آن کاه یا علف خشک می‌چید)، پاوشم، پاوشم چال و دره پاوشم است.
[ویرایش]

۷ - نام کوه سمت جنوب دره آهنگرک



کوه سمت جنوب درۀ آهنگرک کوه آهار است، اما اهالی میگون سینه‌کش شمالی آن را نساء یا نسم (محلی که آفتاب در زمستان به آنجا نمی‌تابد) می‌نامند.
[ویرایش]

۸ - نام محله سمت جنوب دره آهنگرک و ویژگی آن



در سمت جنوب درۀ آهنگرک و در سینه‌کش شمالی کوه آهار محلی به نام جوسانک است. در این محل معدن سنگ سیاهی وجود دارد که سنگهای موجود در آن را می‌توان به صورت ورقه‌های بزرگ استخراج کرد. این نوع سنگ بسیار گران‌قیمت است و برای نمای دیوارهای ساختمان به کار می‌رود.
[ویرایش]

۹ - نام طوایف اراضی دره آهنگرک



هر قسمت از اراضی درۀ آهنگرک به طایفه‌ای خاص تعلق دارد. زمینهای منطقه مرشک تا آهنگرک پایین متعلق به طایفۀ کربلایی محمدیها و ایوبیها، زمینهای محدودۀ مینی‌سی متعلق به علی‌خانیها، و زمینهای آهنگرک بالا نیز اختصاصاً به طایفۀ ایوبیها تعلق دارد. اما در چند دهۀ اخیر بخشهای بسیاری از این زمینها پس از تفکیک، قطعه‌بندی و دیوارکشی، و به اشخاص تازه‌وارد فروخته شده است.
[ویرایش]

۱۰ - وضعیت کنونی دره آهنگرک



اراضی و مراتع درۀ آهنگرک تا پیش از چند دهۀ اخیر به عنوان یکی از بهترین مزارع دیم و چراگاه فصلی اهالی میگون به شمار می‌رفت و جز چند طویله، آغل و حصار گوسفند، بنای دیگری در آنجا وجود نداشت؛ اما امروزه (۱۳۹۱ ش) تقریباً تمام مناطق آن ساخت و ساز شده و ساختمانهای احداث‌شده در طول مسیر به یکدیگر متصل شده‌اند، به گونه‌ای که درۀ آهنگرک، روستای آهنگرک نام گرفته است.
[ویرایش]

۱۱ - منبع تامین آب ساکنان روستا



بخشی از آب آشامیدنی و کشاورزی ساکنان این روستا از طریق قناتی که در آهنگرک بالا وجود دارد و بخش دیگر آن به خصوص برای کشاورزی از رود کوچک و فصلی درۀ آهنگرک تأمین می‌شود.
[ویرایش]

۱۲ - جمعیت ساکنان روستا



آهنگرک در تابستان و روزهای تعطیل سال حدود ۵۰ خانوار جمعیت را در خود جای می‌دهد، اما در زمستان به‌جز چند کارگر و نگهبان کسی در آن اقامت ندارد. مالکان و ساکنان این روستا بیشتر در تهران دارای مشاغل اداری و دولتی هستند، اما در محدودۀ مالکیت خود در اراضی و حیاط خانه‌ها اقدام به کاشت درخت و باغبانی در حد محدود نیز می‌کنند.
[ویرایش]

۱۳ - نوع درختان روستا



بیشتر درختان این منطقه گیلاس، آلبالو و گردو ست، اما به سبب کمبود آب، باغداری در آنجا رونق ندارد.
[ویرایش]

۱۴ - امکانات روستا



در روستای آهنگرک به سبب اقامت موقت اهالی آن امکانات روستایی نظیر مخابرات، مدرسه، مسجد، حسینیه و مانند آنها وجود ندارد، اما از شبکۀ برق برخوردار است.
[ویرایش]

۱۵ - علت عدم ساخت و ساز در جنوب دره آهنگرک



گفتنی است که در جنوب درۀ آهنگرک به سبب شیب تند و صخره‌ای بودن تا کنون هیچ باغ یا ساختمانی احداث نشده، و کاملاً دست‌نخورده مانده، و وضعیت طبیعی خود را حفظ کرده است و فقط در یک نقطۀ آن استخراج سنگ لاشه صورت می‌گیرد.
[ویرایش]

۱۶ - منبع



پازوکی طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ،برگرفته از مقاله «آهنگرک»ص۴۷۵.    


رده‌های این صفحه : دره های تهران | روستاهای تهران




جعبه ابزار