• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بیدستان (دره)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بیدستان، دره darre-ye bīdestān ، دره‌ای واقع در محدودۀ منطقه ۴ شهرداری تهران، در شمال محله‌های کنونی سوهانک، شهرک قائم و احتسابیه
بیدستان (دره)
مشخصات مکان
نامبیددره
کشور ایران
استان تهران
موقعیت شمال محله‌های کنونی سوهانک، شهرک قائم و احتسابیه
مختصات جغرافیایی
ارتفاع ۳۰۰‘۲متری
عرض جغرافیایی °۳۵ و ´۴۹ عرض شمالی
طول جغرافیایی °۵۱ و ´۵/ ۳۱ طول‌ شرقی


[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



این دره در °۵۱ و ´۵/ ۳۱ طول‌ شرقی، و °۳۵ و ´۴۹ عرض شمالی در ارتفاع متوسط ۳۰۰‘۲متری از سطح دریا واقع است. دره بیدستان یکی از ۶ دره‌ای است که از دامنۀ جنوبی کوه هلیستون (با ارتفاع ۶۰۲‘۲ متر) و تخت تلهرز آغاز می‌شود و با جای دادن بخشی از آبریزهای دامنه‌های جنوبی این کوه، به صورت رود کوچک فصلی، در جهت شمـال بـه جنـوب ادامه می‌یابد که درگذشته، زمین‌های کشاورزی و باغ‌های روستاهای سوهانک و شادآباد را نیز آبیاری می‌کرده است.
[ویرایش]

۲ - سمت غرب دره



در سمت غرب درۀ بیدستان، یکی دیگر از دره‌های دامنۀ جنوبی کوه هلیستون به‌نام خرگوش‌نو واقع است که آب آن از درۀ بیدستان بیشتر است و در روزهای بیشتری از سال جریان دارد و پیش از این، زمین‌های روستای احتسابیه را نیز آبیاری می‌کرده است؛ اما امروزه، از آب هیچ‌کدام از این دره‌ها به‌سبب آلودگی بیش از حد مجاز، استفادۀ مفید نمی‌شود.
[ویرایش]

۳ - زمین‌های آبادی‌های سوهانک و احتسابیه



بیشتر زمین‌های آبادی‌های سوهانک و احتسابیه نیز عمدتاً به مناطق مسکونی و چندین شهرک تبدیل، و فقط بخشی از آن‌ها نیز پارک یا فضای سبز شده‌اند.
[ویرایش]

۴ - آسیب‌هایی وارد شده به طبیعت



روی خط‌الرأس ارتفاعات البرز مرکزی، در شمال اراضی آبادی‌های علی‌آباد، شادآباد، سوهانک و احتسابیه تا نزدیکی دارآباد نیز یکی از نهادهای نظامی تأسیسات زیادی احداث کرده که آسیب‌هایی جدی به طبیعت و محیط زیست وارد آورده است.
پیش از این، دره‌ها، مرتع‌ها و کوه‌های حدفاصل گردنۀ قوچک در شرق تا مسیل درۀ رودخانه دارآباد در غرب ــ که در شمال جادۀ لشکرک و بزرگراه ارتش جای دارند ــ به‌سبب شیب ملایم، لایه‌های خاکی نسبتاً قطور و چشمه‌های فراوان، پوشش گیاهی بسیار انبوه و متنوعی داشته‌اند و یکی از مناطق برجستۀ ذخیره‌گاه گیاهی بوده‌اند، اما در سال‌های پس از انقلاب اسلامی، بخش عمدۀ آن‌ها تخریب شده، و از میان رفته‌اند.
[ویرایش]

۵ - دلیل نام‌گذاری دره



سبب نام‌گذاری درۀ بیدستان آن است که در طول مسیر دوکیلومتری این دره، صدها درخت بید وجود داشته که اکنون، شمار اندکی از آن‌ها باقی مانده است.
[ویرایش]

۶ - منبع



پازوکی طرودی، ناصر، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «بیدستان (دره)»، ص۵۵۹.    


رده‌های این صفحه : دره های تهران




جعبه ابزار