هاشمی علیا
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
هاشمی علیا hāšemī-ye olyā ، آیتالله سید علیاصغر (۱۳۱۵ ش ـ )، از روحانیان، خیّران و معتمدان محلۀ چیذر شمیران، و مؤسس و مدیر حوزۀ علمیۀ قائم چیذر.
[ویرایش]
او در
روستای چیذر به دنیا آمد. پدرش سید حسن، از مالکان و کشاورزان همانجا بود. سید علیاصغر تا هفتسالگی در چیذر به مکتب رفت و پس از آن، دوران ابتدایی را در مدرسهای در
روستای رستمآباد گذراند؛ اما بهسبب مخالفت پدر با نظام آموزشی آن دوره، از ادامۀ تحصیل بازماند. او برای جلب رضایت پدر روزها همراه وی به کشاورزی میپرداخت و شبها به درس خواندن مشغول میشد. همچنین قرآن و مقدمات را نزد فرزند آیتالله نهاوندی، از علمای ساکن چیذر، آموخت.
هاشمی علیا در ۱۳۳۳ ش به رغم مخالفت خانواده، برای تحصیل علوم دینی رهسپار قم شد و مدت دو سال در مدرسۀ دارالشفاء، و پس از آن ۶ سال در مدرسۀ حجتیه به فراگیری علوم حوزوی پرداخت و درسهای حوزوی را تا حد خارج فقه و اصول گذراند. در ۱۳۴۰ ش در قم ازدواج کرد و برای برگزاری جلسههای تفسیر قرآن، شبهای جمعه به چیذر میآمد و سرانجام در ۱۳۴۶ ش، حوزۀ علمیۀ قائم را در چیذر تأسیس کرد و به تدریس در آنجا پرداخت. از جملۀ شاگردان او میتوان به شهید سید علی اندرزگو از مخالفان سرسخت حکومت پهلوی اشاره کرد.
[ویرایش]
از دیگر اقدامات وی در منطقۀ چیذر میتوان به ساخت و گسترش
مسجد قائم چیذر ، تأسیس صندوق قرضالحسنۀ قائم، و راهاندازی یک مؤسسۀ خیریه اشاره کرد.
او همچنین مسئول اموال دولتی در سازمان صنایع دفاع در فاصلۀ سالهای ۱۳۵۷- ۱۳۵۸ ش و عضو کمیتۀ سهنفرۀ اجرای فرمان امام خمینی اعزامی به استانهای شمالی کشور بوده است. هاشمی علیا در جریان جنگ تحمیلی نیز سالانه دو نوبت کمکهای مردمی را جمعآوری میکرد و همراه با گروهی برای توزیع میان رزمندگان به جبهه میرفت. هم اکنون (۱۳۸۸ ش) در
حوزه علمیه قائم چیذر مشغول به تدریس خارج فقه و اصول است.
[ویرایش]
[ویرایش]
عزیز زاده،محمد مهدی، دانشنامه تهران بزرگ، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، برگرفته از مقاله «هاشمی علیا»، صفحه۱۶۶۰.