• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، پژوهشگاه pa(e)žūhešgāh-e olūm-e ensānī va motāleºāt-e farhangī ، نهادی پژوهشی در حوزۀ علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، واقع در بزرگراه کردستان، در محدودۀ منطقۀ ۶ شهرداری تهران
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
http://wikitehran.baharsound.ir/%D8%B9%D9%86%D8%A7%D9%88%DB%8C%D9%86_%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA_%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87_%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86_%D8%A8%D8%B2%D8%B1%DA%AF
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
اطلاعات کلی
نام‌رسمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
استان تهران
شهرستان تهران


[ویرایش]

۱ - تاریخچه مقاله



در ۱۳۶۰ ش، براساس مصوبۀ شورای عالی انقلاب فرهنگی، از ادغام ۱۲ مؤسسه که هریک به‌گونه‌ای در رشته‌های مختلف پژوهشی فعالیت می‌کردند، مؤسسۀ مطالعات و تحقیقات فرهنگی تشکیل شد و در ۱۳۶۹ ش، با تصویب شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، عنوان پژوهشگاه را دریافت کرد؛ سپس در ۱۳۷۳ ش پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نام گرفت.
[۱] پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، ص۵و۶، تهران، ۱۳۸۵ ش.
[۲] تحقیقات میدانی مؤلف؛ «دربارۀ پژوهشگاه»، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (مل‌ )، بش‌.

[ویرایش]

۲ - اهداف پژوشگاه



اهداف کلی این پژوهشگاه عبارت‌اند از: شناساندن منابع و پیشینۀ فرهنگ و معارف اسلامی و ایرانی به مردم کشور و جهان؛ مطالعه و تحقیق در فرهنگ اسلام و ایران، فرهنگ و تمدن ملل و تأثیرات و مبادلات فرهنگی، تاریخ و تمدن تاریخی اسلامی و ایرانی، آثار عرفانی و فلسفی به‌طور عام، و حکمت و فلسفۀ اسلامی به‌طور خاص، ادب و زبان فارسی؛ و همکاری با فرهنگستان‌ها، دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی و فرهنگی.
[۳] پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، ص۶و۷، تهران، ۱۳۸۵ ش.

[ویرایش]

۳ - ارکان تشکیل‌دهنده پژوهشگاه



ارکان تشکیل‌دهندۀ پژوهشگاه اینها ست: هیئت امنا، شورای عـالی پـژوهشگاه، ریـاست پژوهشگاه، شورای پژوهشی، حوزۀ معاونتها، پژوهشکده‌ها، گروههای مستقل تحقیقاتی، مرکز اسناد فرهنگی آسیا، کتابخانه‌ها، مرکز کامپیوتر، انتشارات، و روابط عمومی.
[ویرایش]

۴ - اعضای شورای عالی



شورای عالی پژوهشگاه نیز متشکل است از: وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی؛ رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی؛ رئیس فرهنگستان علوم؛ رئیس یکی از دانشگاهها به انتخاب شورای رؤسای دانشگاهها؛ ۵ نفر از صاحب‌نظران فرهنگی، پژوهشی، دانشگاهی و حوز‌وی به انتخاب وزیر علوم؛ رئیس یکی از مراکز انتشاراتی وابسته به وزارت علوم به انتخاب وزیر؛ و معاونان پژوهشی و آموزشی وزارت علوم.
[ویرایش]

۵ - پژوهشکده‌ها



پژوهشکده‌های پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی شامل ۶ پژوهشکدۀ ادبیات، تاریخ، زبان‌شناسی، علوم اجتماعی، مطالعات تطبیقی اقتصاد، و مطالعۀ فرهنگ‌ها ست. گروه‌های مستقل تحقیقاتی آن در حال حاضر (۱۳۸۹ ش) شامل گروه‌های اندیشۀ سیاسی در اسلام، بررسی مسائل زنان، علم و دین، غرب‌شناسی، و فلسفۀ کودکان است.
[ویرایش]

۶ - کتابخانه



کتابخانۀ پژوهشگاه بیش از ۰۰۰‘ ۱۷ عنوان کتاب به زبانهای فارسی، عربی، ترکی، و بیش از ۰۰۰‘ ۲۵ عنوان کتاب به زبانهای اروپایی را در خود جای داده است و شمار نشریات فارسی و خارجی آن به ۵۰۰‘ ۱ عنوان می‌رسد. ۵۴۹ عنوان نشریۀ ادواری فارسی و ۳۸۵ عنوان نشریۀ ادواری به زبان انگلیسی و فرانسه، از دیگر منابع این کتابخانه است.
گفتنی است که کتابخانه‌های مجتبی مینوی و محمدتقی دانش‌پژوه نیز به کتابخانۀ پژوهشگاه اهدا شده‌اند.
[ویرایش]

۷ - انتشارات پژوهشگاه



انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در ۱۳۷۴ ش تأسیس شد و تاکنون (۱۳۸۹ ش) ۲۲۰ عنوان کتاب منتشر کرده است. این انتشارات افزون‌بر نشر کتاب، نشریات تخصصی پژوهشگران، فصلنامۀ فرهنگ، آفاق الحضارة الاسلامیة، نامۀ علوم انسانی، و نامۀ علم و دین را نیز منتشر می‌کند.
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی سالانه از طریق کنکور سراسری، تعدادی دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و نیز مقطع دکتری (ازطریق آزمون‌های مستقل) جذب می‌کند.
[۴] ملکی (کارشناس روابط عمومی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)، مصاحبه با مؤلف.

[۵] Ihcs, www.ihcs.ac.ir.

[ویرایش]

۸ - پانویس


 
۱. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، ص۵و۶، تهران، ۱۳۸۵ ش.
۲. تحقیقات میدانی مؤلف؛ «دربارۀ پژوهشگاه»، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (مل‌ )، بش‌.
۳. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، ص۶و۷، تهران، ۱۳۸۵ ش.
۴. ملکی (کارشناس روابط عمومی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)، مصاحبه با مؤلف.
۵. Ihcs, www.ihcs.ac.ir.

[ویرایش]

۹ - منبع



مرادیان منفرد، علی‌محمد، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله «سوره قریش»، ص۱۱۸۸.    







جعبه ابزار