• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دره پس قلعه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پس‌قلعه، دره \ darre-ye pas-qalʾe\ ، دره‌ای طولانی و تاریخی در قسمت جنوبی قلۀ توچال و سمت شمال شهر تهران که در حدفاصل یال گوله‌بند و یال چهارپالون قرار گرفته است.

[ویرایش]

۱ - موقعیت جغرافیایی



جهت این دره به غیر از چند نقطۀ مارپیچ، کاملاً در امتداد شمال به جنوب است. درۀ پس‌قلعه از شمال از ناحیۀ شرقی قلۀ توچال در زیر قلۀ چهارپالون از آبشار چشمۀ نرگس (چشمۀ مرشد) آغاز می‌شود و از جنوب در منطقۀ دربند شمیران پایان می‌یابد.
[ویرایش]

۲ - طول مسیر و ارتفاع



طول مسیر این دره نزدیک به ۰۰۰‘۶ متر، و اختلاف ارتفاع دو نقطۀ شروع و پایان آن به بیش از ۵۵۰‘۱ متر می‌رسد.
[ویرایش]

۳ - ویژگی‌ها



از ویژگیهای بسیار مهم درۀ پس‌قلعه می‌توان به چین‌خوردگی و گسلی که در ناحیۀ بالایی آن وجود دارد، اشاره نمود که باعث شده است به اشتباه این دره را به دو قسمت بالا و پایین تقسیم نمایند، حال آنکه درۀ بالایی و درۀ پایینی در حقیقت یک دره‌اند.
[ویرایش]

۴ - نام‌های محلی دره



اهالی روستای پس‌قلعه همچون دیگر روستاییان مناطق دیگر برای هر قسمت از این دره نامهای محلی خاصی نظیر تنگه‌دربند، توده، بالامحله، پس‌سنگ، آبشاربالا، دره‌عقب، خط لوله و جز آنها گذاشته‌اند.
[ویرایش]

۵ - راه ورود به دره



راه ورود به این دره از دیرباز همان راه ورود به ده پس‌قلعه و از راه دربند است؛ البته از طریق مسیرهای کوهنوردی دیگری هم می‌توان به بخشهای مختلفی از این دره رسید.
[ویرایش]

۶ - دلیل توجه گردشگران و کوهنوردان به دره



به‌سبب سرازیرشدن آب حاصل از ذوب برفهای ارتفاعات، این دره در سرتاسر سال دارای آب فراوان و رودخانۀ دائمی با آبشارهای بلند است که صدای زیادی هم دارند. به همین سبب و نیز نزدیکی دره به شهر تهران، از قدیم پس‌قلعه محل تفرج و گردشگاه مردم عادی و کوهنوردان بوده است.
[ویرایش]

۷ - دره‌های قابل مشاهده



اگر از پس‌قلعه به سمت شمال حرکت کنیم، در سمت چپ خود ۵ دره، و در سمت راست خود دو دره می‌بینیم که از میان آنها تنها درۀ اوسون، در ناحیۀ چپ انشعابی اصلی و مهم به شمار می‌آید.
[ویرایش]

۸ - ویژگی‌های جغرافیایی



درۀ پس‌قلعه از لحاظ عوارض جغرافیایی، دارای ویژگیهای منحصربه‌فرد و خاصی است؛ این ویژگیها در طول مسیر دره، به شکل مناطق صخره‌ای از تخت‌سنگهای ریز و درشت تا دیوارۀ سنگی و صخره‌ای با ارتفاع بسیار بلند، رودخانۀ دائمی پرآب با آبشارهای خروشان، و مناطق سرسبز با بادهای فرح‌بخش ملاحظه می‌شود. دو یال سمت چپ و راست این دره در بعضی مناطق بسیار به هم نزدیک و در بعضی از قسمتها از یکدیگر دور می‌شوند.
[ویرایش]

۹ - برپا شدن قهوه‌خانه‌ها و غذاخوری‌ها در دره



درۀ پس‌قلعه به‌سبب قلۀ بلند توچال و همچنین یال جنوبی آن، که رو به سمت تهران دارد، از قدیم مورد توجه کوهنوردان برای رسیدن به این قله بوده است؛ این آمدوشد کوهنوردان و مردم گردشگر سبب گردیده است تا در این دره از پایین تا ارتفاع ۵۰۰‘۲ متری، شمار قابل‌توجهی قهوه‌خانه و غذاخوری برپا گردد که زباله و فاضلاب آنها انواع آلودگیها را به وجود آورده است.
[ویرایش]

۱۰ - مسیر راه‌پیمایی دره



افراد با تواناییهای بدنی مختلف می‌توانند در بخشی از این دره به راه‌پیمایی بپردازند. در فصل زمستان، این دره بسیار خطرناک، و بیشتر مسیر آن یخ‌زده است و باید با احتیاط از آن گذشت و از لوازم کافی برای حرکت در طول دره استفاده کرد. زمان پیمودن طول این دره بسته به توانایی کوه‌پیمایان، از دو تا ۳ ساعت متغیر است.
[ویرایش]

۱۱ - منبع



یاسینی، مجید، دانشنامه تهران بزرگ، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، برگرفته از مقاله «پس قلعه، دره»، صفحه۵۸۰.    


رده‌های این صفحه : دره پس قلعه | دره های تهران




جعبه ابزار