• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دربند

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دربند dar-band ، سابقاً روستایی از توابع شمیران، و امروزه محله‌ای از محله‌های شمیران واقع در شمال کلان‌شهر تهران.

[ویرایش]

۱ - علت نام‌گذاری



دربند در زبان فارسی به معنای دره، دژ و نیز معبر تنگ و باریک در کوه است که اشاره به موقعیت جغرافیایی آن دارد. این روستا را احتمالاً از آن‌رو دربند نامیده‌اند که در شمالی‌ترین نقطۀ مسکونی قصران خارج جای داشت و پس از آن، کوههای البرز مانع از ایجاد روستاهای بیشتر می‌شد.
[۱] معین، محمد، فرهنگ فارسی، تهران، ۱۳۶۴ ش.
[۲] معتمدی، محسن، جغرافیای تاریخی تهران،صفحه ۳۷۵، تهران، ۱۳۸۱ ش.

[ویرایش]

۲ - اولین عنوان شدن نام دربند در منابع



نام دربند برای نخستین بار در منابع مکتوب سدۀ ۹ ق/ ۱۵ م، ذیل رخداد جنگ ملک کیومرث از پادوسپانان با شاهرخ میرزا تیموری عنوان گشته، و از آن با نام دربند شمیران یاد شده است.
[۳] مرعشی، ظهیرالدین، تاریخ طبرستان و رویان و مازندران، به کوشش محمدحسین تسبیحی، ص۵۱-۵۲، تهران، ۱۳۴۵ ش.

[ویرایش]

۳ - دلیل اهمیت خاص دربند



دربند به سبب جای داشتن در گلوگاه یکی از گذرگاههای کوهستانی که البرز میانی را به دشت ری پیوند می‌داد، اهمیت خاصی داشت؛ چنان‌که دژی استوار موسوم به قلعۀ شمیران، به فاصلۀ اندکی در بلندیهای شمال این روستا، از گذرگاه یادشده پاسبانی می‌کرد. این قلعه در زمانهایی که حکام ری در موضع ضعف بودند، معمولاً به تصرف فرمانروایان محلی رویان و طبرستان در‌می‌آمد.
[۴] مرعشی، ظهیرالدین، تاریخ طبرستان و رویان و مازندران، به کوشش محمدحسین تسبیحی، ص۵۱-۵۲، تهران، ۱۳۴۵ ش.
[۵] مرعشی، ظهیرالدین، تاریخ گیلان و دیلمستان، به کوشش منوچهر ستوده، صفحه ۱۴۷، تهران، ۱۳۶۴ ش.

[ویرایش]

۴ - توصیف زکریای قزوینی



زکریای قزوینی در کتاب خود، آثار البلاد و اخبار العباد، از وجود دروازه‌ای در قصران بیرونی خبر می‌دهد که شبها از دور در بالای آن، نور چراغی به چشم می‌رسید و چون به نزدیک آن می‌رفتند، چیز مشخصی نمی‌نمود.
[۶] مرعشی، ظهیرالدین، تاریخ گیلان و دیلمستان، به کوشش منوچهر ستوده، صفحه ۴۴۰، تهران، ۱۳۶۴ ش.
کریمان دروازه‌ای را که قزوینی در سدۀ ۸ ق/ ۱۴ م از آن یاد می‌کند، قابل انطباق با روستای دربند و قلعۀ شمیران دانسته است. او با فرض درستیِ آنچه زکریای قزوینی نگاشته است، چنین احتمال می‌دهد که این نور از چراغ قلعۀ شمیران بوده که از دور نظرها را جلب می‌کرده، و آن‌گاه که کسی قصد نزدیک شدن به قلعه را داشته است، پاسبانان قلعه برای احتیاط، آن را خاموش می‌کرده‌اند.
[۷] کریمان، حسین، قصران ( کوهسران)، جلد۱، صفحه ۱۸۸، تهران، ۱۳۵۶ ش.

[ویرایش]

۵ - مرکز توجه شاهان و مردم تهران



از تاریخ دربند تا پیش از برآمدن قاجارها آگاهیهایی بیش از این در دست نیست؛ اما در دورۀ آقا محمد خان قاجار، با انتخاب تهران به پایتختی، به‌سبب تابستانهای گرم تهران، روستاهای کوهپایه‌های شمیران ــ که آب و هوای خنک‌تری نسبت به تهران داشتند ــ مورد توجه شاهان، درباریان و مردم تهران قرار گرفت و از آن پس، روستاهای شمیران به تابستانگاه تهرانیان بدل شد. ظاهراً روستای دربند از آن دسته روستاهای شمیران بوده که از اوایل دورۀ قاجار، مورد توجه قرار گرفته است.
[ویرایش]

۶ - اقامت دو تن از شاهزادگان



از نوشتۀ محمدتقی سپهر (لسان‌الملک)، ذیل وقایع سال ۱۲۵۱ ق، این‌گونه پیدا ست که دو تن از شاهزادگان در آن زمان، در روستای دربند اقامتگاه داشته‌اند. هنگامی که محمدشاه (سل‌ ۱۲۵۰-۱۲۶۴ ق/ ۱۸۳۴- ۱۸۴۸ م) برای در امان ماندن از بیماری وبا، قصد سفر از تهران به ییلاق را داشت، از بیم آنکه در نبود وی، شاهزادگان سر به طغیان و فتنه بگذارند، شماری از آنان را به قلعه‌ای در اردبیل فرستاد. مدتی بعد، شاهزاده الله‌وردی میرزا و ابوالملوک کیومرث میرزا، که تا آن مدت در مغ‌محلۀ (مرغ‌محله) دربند اقامت داشتند، برای آنکه گرفتار غضب پادشاه نشوند، مجبور به ترک آنجا، و گریختن به بغداد شدند.
[۸] کریمان، حسین، قصران ( کوهسران)، جلد۲، ص۶۴۹-۶۵۰، تهران، ۱۳۵۶ ش.
[۹] ستوده، منوچهر، جغرافیای تاریخی شمیران، جلد۱، صفحه ۳۸۲، تهران، ۱۳۷۱ ش.


[ویرایش]

۷ - اقامت دیگر رجال دورۀ قاجار



از دیگر رجال دورۀ قاجار که در دربند دارای باغ و عمارت ییلاقی بوده‌اند، می‌توان به میرزا محمد خان کشیکچی‌باشی اشاره کرد که به نوشتۀ اعتمادالسلطنه، در۱۴ شعبان ۱۲۶۸، در باغ خود از ناصرالدین شاه قاجار (سل‌ ۱۲۶۴-۱۳۱۳ ق/ ۱۸۴۸-۱۸۹۵ م) پذیرایی نموده است. افزون بر اینها، در دربند بنایی سلطنتی به نام عمارت ناهارخوری وجود داشت که شاهان قاجار بدانجا رفت‌وآمد داشتند. در ۱۲۹۰ ق، اعتمادالسلطنه به ریاست ادارۀ عمارت و باغات دیوانی، از جمله عمارت ناهارخوری دربند منصوب شد.
[۱۰] اعتمادالسلطنه، محمدحسن، مرآة البلدان، به کوشش عبدالحسین نوایی و هاشم محدث، جلد۲، ص۱۱۲۹، ۱۷۴۲، تهران، ۱۳۶۷ ش.

[ویرایش]

۸ - محل تفرج ناصرالدین شاه و تهرانیان



ناصرالدین شاه در طول مدت سلطنت خویش، بارها در فصل گرما برای تفرج به دربند و روستاهای بالادست آن سفر کرده بود.
[۱۱] وقایع اتفاقیه، تهران، ۱۲۷۰ ق، شم‌ ۱۸۳.
[۱۲] اعتمادالسلطنه، محمدحسن، روزنامۀ خاطرات، به کوشش ایرج افشار، صفحه ۴۹۷، تهران، ۱۳۴۵ ش.
به نوشتۀ دوستعلی خان معیرالممالک، طبیعت و مناظر زیبای دربند مورد توجه تهرانیان قرار داشته، و یکی از جاذبه‌های آنجا آسیابی بوده است که مردم برای تفرج به آنجا می‌رفته‌اند.
[۱۳] اعتمادالسلطنه، محمدحسن، روزنامۀ خاطرات، به کوشش ایرج افشار، صفحه ۸۵، تهران، ۱۳۴۵ ش.

[ویرایش]

۹ - وقایع سیاسی و اجتماعی روی داده در آن



شرایط کوهستانی و موقتی بودن اقامت درباریان سبب شده بود تا دربند چندان بستر وقایع سیاسی و اجتماعی ایران نباشد؛ اما از اندک اتفاقات روی داده در آن می‌توان به دستگیری اسدالله ابوالفتح‌زاده و محمدنظرخان مشکاة الممالک، دو تن از اعضای کمیتۀ مجازات، در حدود سالهای ۱۳۳۵-۱۳۳۶ ق، اشاره کرد.
[۱۴] صادق (مستشارالدوله)، صادق، یادداشتهای تاریخی، به کوشش ایرج افشار، ص۱۲۰-۱۲۱، تهران، ۱۳۶۱ ش.
[۱۵] شمیم، علی‌اصغر، ایران در دورۀ سلطنت قاجار، صفحه ۴۶۳، تهران، ۱۳۴۲ ش.

[ویرایش]

۱۰ - تأسیس مهمان‌خانه‌ها،ویلاها و کاخ‌ها



آب‌وهوای خنک و نزدیکی به تهران موجب شد تا دربند به مرور زمان، بیش از پیش به محلی برای اقامتهای کوتاه‌مدت تهرانیان بدل شود. در ابتدای دورۀ پهلوی اول و در راستای نوگراییهای رضاشاه، تأسیس مهمان‌خانه‌های جدید به شیوۀ مهمان‌خانه‌های اروپا، از مسائلی بود که در دستور کار قرار گرفت. همین امر سبب شد تا به دستور او، مهمان‌خانۀ بزرگ و گران‌قیمتی به نام «هتل دیپلمات» در دربند بنا شود تا توانایی پذیرایی از میهمانان خارجی را داشته باشد. از آن پس، با استقبال مردم تهران، ویلاها و کاخهای پرشماری در محدودۀ درۀ دربند ساخته شد که سیمای منطقه را تغییر داد و بدین ترتیب، جمعیت آنجا افزایش یافت.
[۱۶] معتمدی، محسن، جغرافیای تاریخی تهران،صفحه ۳۷۵، تهران، ۱۳۸۱ ش.
[۱۷] کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، ص۳۶۱، ۴۱۶، تهران، ۱۳۵۵ ش.
[۱۸] بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، قسمت شمالی و مضافات، شمران قدیم، صفحه۴۶، قم، ۱۳۵۰ ش.
[۱۹] «دربند، دیدارگاه دلدادگان»، جدید آنلاین (بش‌).

[ویرایش]

۱۱ - سکونت مستشار آمریکایی در دورۀ پهلوی اول



ازجمله کسانی که در این دوره در دربند سکونت داشته‌اند، آرتور ملیسپو، مستشار آمریکایی شاغل در وزارت مالیه بود.
[۲۰] مستوفی، عبدالله، شرح زندگانی من، جلد۳، صفحه ۵۳۵، تهران، ۱۳۴۳ ش.

[ویرایش]

۱۲ - میزان جمعیت و محله‌ها در دورۀ پهلوی دوم



دربند در دورۀ پهلوی دوم نیز از روستاهای آباد و پرجمعیت منطقۀ شمیران بود. این روستا در سالهای میانی دهۀ ۱۳۲۰ ش، با داشتن حدود ۰۰۰‘۱ تن جمعیت دارای محله‌های مشهوری به نامهای مغ‌محله، کنارمحله، کلاغ‌بند و سربند بود.
[ویرایش]

۱۳ - شغل اهالی



ناحیۀ کوهستانی و سردسیر دربند اجازۀ کشاورزی گسترده را به ساکنان آن نمی‌داد؛ بنابراین، محصول میوۀ این منطقه به قدر نیاز اهالی بود. بیشتر مردم دربند به کارهای آزاد و باغبانی، کارگری در کاخ سعدآباد، و نیز فعالیت در برخی ادارات، کلانتری و شهرداری اشتغال داشتند. آب‌وهوای خنک و وجود ویلاها و ساختمانهای نوسازی که در آن دوره در طول دره برپا شده بود، مراجعان پرشماری را برای اجارۀ محل اقامت به دربند می‌کشاند. در روزهای تعطیل سال، بسیاری خانواده‌ها و ساکنان تهران و اطراف، برای هواخوری به دربند می‌رفتند و به همین سبب، همواره مسیر تجریش تا دربند محل تردد خودروهای سواری و اتوبوس بود. در آن زمان، در حدود ۵۰ باب مغازه در زمینه‌های شغلی گوناگون در دربند وجود داشت که در فصل تابستان، شماری قهوه‌خانه و رستوران نیز به این تعداد افزوده می‌شد.
[۲۱] فرهنگ جغرافیایی ایران، دایرۀ جغرافیایی ستاد ارتش، جلد۱، صفحه ۸۷، تهران، ۱۳۲۸ ش.
[۲۲] معتمدی، محسن، جغرافیای تاریخی تهران،صفحه ۳۷۵، تهران، ۱۳۸۱ ش.
[۲۳] اسامی دهات کشور، وزارت کشور، صفحه ۷۳، تهران، ۱۳۲۳ ش.
[۲۴] کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، ص۳۶۱، ۴۱۶، تهران، ۱۳۵۵ ش.
[۲۵] بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، قسمت شمالی و مضافات، شمران قدیم، صفحه۴۶، قم، ۱۳۵۰ ش.
[۲۶] ستوده، منوچهر، جغرافیای تاریخی شمیران، جلد۱، صفحه ۳۸۳، تهران، ۱۳۷۱ ش.

[ویرایش]

۱۴ - افزایش جمعیت چشمگیر در یک دهه



دربند در سرشماری رسمی ۱۳۳۵ ش، جمعیتی برابر با ۶۸۵‘۱ تن داشته که نشان از افزایش جمعیت چشمگیر این روستا در طول یک دهه بوده است.
[ویرایش]

۱۵ - مکان‌های دربند



این ده، دارای یک باب حمام عمومی بود و در بعضی از خانه‌ها، آب‌انبار نیز وجود داشت. در ۱۳۴۲ ش، دربند دارای دو دبستان به نامهای خواجوی و گوهرشاد، و یک کودکستان با نام گوهرشاد بود و در مجموع، حدود ۳۲۰ تن دانش‌آموز داشت.
[ویرایش]

۱۶ - تأمین آب آشامیدنی اهالی



میدان‌گاه اصلی دربند، میدان دربند امروزی بود و آب این ده از رودخانه‌های جعفرآباد(دربند/ پس‌قلعه) و تعدادی چشمه و یک رشته قنات تأمین می‌شد. بعدها در شمال‌شرقی دربند، مخزنی ایجاد کردند که از طریق آن، دسترسی به آب آشامیدنی برای اهالی آسان‌تر شد.
[۲۷] گزارش مشروح حوزۀ سرشماری تهران، وزارت کشور،صفحه ۳، تهران، ۱۳۳۷ ش.
[۲۸] «تاریخچۀ محلۀ دربند»، محلۀ دربند (بش‌).
[۲۹] ستوده، منوچهر، جغرافیای تاریخی شمیران، جلد۱، صفحه ۳۸۳، تهران، ۱۳۷۱ ش.

[ویرایش]

۱۷ - تبدیل شدن به محله شمالی تهران



روستای دربند همچون دیگر روستاهای شمیران در سالهای پس از دهۀ ۱۳۴۰ ش، با گسترش شهر تهران، به یکی از محله‌های شمالی کلان‌شهر تهران بدل شد.
[ویرایش]

۱۸ - واقعه مهم تاریخی محلۀ دربند



از وقایع مهم تاریخی محلۀ دربند، اقامت امام خمینی (ره) در اواخر سال ۱۳۵۸ ش، برای مدتی کوتاه در خانه‌ای سه‌طبقه در این محله بود.
[ویرایش]

۱۹ - موقعیت جغرافیایی



محلۀ دربند از شمال به بلندیهای دربند و خیابان سربند؛ از جنوب به خیابانهای شهرداری، شهید ملکی و البرزکوه؛ از شرق به خیابان دربند و رودخانۀ گلابدره؛ و از غرب به خیابان سعدآباد و پادگان حضرت زهرا (ع) محدود می‌شود.
[ویرایش]

۲۰ - مساجد، تکیه و گورستان



یک تکیه (حسینیه) و دو مسجد به نامهای مسجد جامع و مسجد کنار محله در این محله وجود دارد که دیرینگی آنها به اوایل دورۀ قاجار باز می‌گردد و تاکنون چندین بار ترمیم و بازسازی شده‌اند. در دهۀ ۱۳۸۰ ش، مسجد جامع دربند به سبب فرسودگی و نداشتن فضای کافی تخریب، و از نو بنا شد. این محله همچنین دارای دو گورستان است که قدمت آنها دقیقاً مشخص نیست. از افراد سرشناس محلۀ دربند می‌توان از آیت‌الله سید ابوتراب دین‌پرور دربندی و سید عبدالله میری نام برد.
[۳۰] «موقعیت جغرافیایی»، محلۀ دربند (بش‌).
[۳۱] «تاریخچۀ محلۀ دربند»، محلۀ دربند (بش‌).
[۳۲] ستوده، منوچهر، جغرافیای تاریخی شمیران، جلد۱، صفحه ۳۸۳، تهران، ۱۳۷۱ ش.
[۳۳] نورآقایی، آرش، «تور خمین تا تهران»، همشهری آنلاین (بش‌).

[ویرایش]

۲۱ - وقوع سیل مهیب



در ۴ مرداد ۱۳۶۶، در پی بارش شدید باران و جاری شدن آب رودخانۀ دربند در دره‌های دربند و گلابدره، سیل مهیبی در منطقۀ تجریش جاری شد که منجر به کشته شدن حدود ۳۰۰ تن، و به بار آوردن خسارت و مشکلات فراوانی گردید.
[۳۴] «سیل تجریش»، شهرنامه (بش‌ ).

[ویرایش]

۲۲ - میزان ارتفاع از سطح دریا



دربند در ارتفاع حدود ۷۰۰‘۱متری از سطح دریا قرار دارد و در پایان مسیر ماشین‌رو در میدان سربند سرآغاز یکی از راههای اصلی صعود کوهنوردان به بلندیهای شمال تهران است که به آبشار دوقلو و شیرپلا می‌انجامد.
[۳۵] «شناسنامۀ محله»، محلۀ دربند (بش‌).

[ویرایش]

۲۳ - پانویس


 
۱. معین، محمد، فرهنگ فارسی، تهران، ۱۳۶۴ ش.
۲. معتمدی، محسن، جغرافیای تاریخی تهران،صفحه ۳۷۵، تهران، ۱۳۸۱ ش.
۳. مرعشی، ظهیرالدین، تاریخ طبرستان و رویان و مازندران، به کوشش محمدحسین تسبیحی، ص۵۱-۵۲، تهران، ۱۳۴۵ ش.
۴. مرعشی، ظهیرالدین، تاریخ طبرستان و رویان و مازندران، به کوشش محمدحسین تسبیحی، ص۵۱-۵۲، تهران، ۱۳۴۵ ش.
۵. مرعشی، ظهیرالدین، تاریخ گیلان و دیلمستان، به کوشش منوچهر ستوده، صفحه ۱۴۷، تهران، ۱۳۶۴ ش.
۶. مرعشی، ظهیرالدین، تاریخ گیلان و دیلمستان، به کوشش منوچهر ستوده، صفحه ۴۴۰، تهران، ۱۳۶۴ ش.
۷. کریمان، حسین، قصران ( کوهسران)، جلد۱، صفحه ۱۸۸، تهران، ۱۳۵۶ ش.
۸. کریمان، حسین، قصران ( کوهسران)، جلد۲، ص۶۴۹-۶۵۰، تهران، ۱۳۵۶ ش.
۹. ستوده، منوچهر، جغرافیای تاریخی شمیران، جلد۱، صفحه ۳۸۲، تهران، ۱۳۷۱ ش.
۱۰. اعتمادالسلطنه، محمدحسن، مرآة البلدان، به کوشش عبدالحسین نوایی و هاشم محدث، جلد۲، ص۱۱۲۹، ۱۷۴۲، تهران، ۱۳۶۷ ش.
۱۱. وقایع اتفاقیه، تهران، ۱۲۷۰ ق، شم‌ ۱۸۳.
۱۲. اعتمادالسلطنه، محمدحسن، روزنامۀ خاطرات، به کوشش ایرج افشار، صفحه ۴۹۷، تهران، ۱۳۴۵ ش.
۱۳. اعتمادالسلطنه، محمدحسن، روزنامۀ خاطرات، به کوشش ایرج افشار، صفحه ۸۵، تهران، ۱۳۴۵ ش.
۱۴. صادق (مستشارالدوله)، صادق، یادداشتهای تاریخی، به کوشش ایرج افشار، ص۱۲۰-۱۲۱، تهران، ۱۳۶۱ ش.
۱۵. شمیم، علی‌اصغر، ایران در دورۀ سلطنت قاجار، صفحه ۴۶۳، تهران، ۱۳۴۲ ش.
۱۶. معتمدی، محسن، جغرافیای تاریخی تهران،صفحه ۳۷۵، تهران، ۱۳۸۱ ش.
۱۷. کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، ص۳۶۱، ۴۱۶، تهران، ۱۳۵۵ ش.
۱۸. بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، قسمت شمالی و مضافات، شمران قدیم، صفحه۴۶، قم، ۱۳۵۰ ش.
۱۹. «دربند، دیدارگاه دلدادگان»، جدید آنلاین (بش‌).
۲۰. مستوفی، عبدالله، شرح زندگانی من، جلد۳، صفحه ۵۳۵، تهران، ۱۳۴۳ ش.
۲۱. فرهنگ جغرافیایی ایران، دایرۀ جغرافیایی ستاد ارتش، جلد۱، صفحه ۸۷، تهران، ۱۳۲۸ ش.
۲۲. معتمدی، محسن، جغرافیای تاریخی تهران،صفحه ۳۷۵، تهران، ۱۳۸۱ ش.
۲۳. اسامی دهات کشور، وزارت کشور، صفحه ۷۳، تهران، ۱۳۲۳ ش.
۲۴. کریمان، حسین، تهران در گذشته و حال، ص۳۶۱، ۴۱۶، تهران، ۱۳۵۵ ش.
۲۵. بلاغی، عبدالحجت، تاریخ تهران، قسمت شمالی و مضافات، شمران قدیم، صفحه۴۶، قم، ۱۳۵۰ ش.
۲۶. ستوده، منوچهر، جغرافیای تاریخی شمیران، جلد۱، صفحه ۳۸۳، تهران، ۱۳۷۱ ش.
۲۷. گزارش مشروح حوزۀ سرشماری تهران، وزارت کشور،صفحه ۳، تهران، ۱۳۳۷ ش.
۲۸. «تاریخچۀ محلۀ دربند»، محلۀ دربند (بش‌).
۲۹. ستوده، منوچهر، جغرافیای تاریخی شمیران، جلد۱، صفحه ۳۸۳، تهران، ۱۳۷۱ ش.
۳۰. «موقعیت جغرافیایی»، محلۀ دربند (بش‌).
۳۱. «تاریخچۀ محلۀ دربند»، محلۀ دربند (بش‌).
۳۲. ستوده، منوچهر، جغرافیای تاریخی شمیران، جلد۱، صفحه ۳۸۳، تهران، ۱۳۷۱ ش.
۳۳. نورآقایی، آرش، «تور خمین تا تهران»، همشهری آنلاین (بش‌).
۳۴. «سیل تجریش»، شهرنامه (بش‌ ).
۳۵. «شناسنامۀ محله»، محلۀ دربند (بش‌).

[ویرایش]

۲۴ - منبع



بنی جانی، علیرضا، دانشنامه تهران بزرگ، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، برگرفته از مقاله «دربند»، صفحه۸۵۳.    







جعبه ابزار